Wines of New Zealand and our #Top7 - Wine Kingdom

Καλάθι

Wines of New Zealand and our #Top7

Wines of New Zealand

Ημερομηνία

22 Φεβρουαρίου, 2021

Κατηγορία

Επιλογές

Κοινοποίηση

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Η Νέα Ζηλανδία είναι ένα απομακρυσμένο νησιωτικό έθνος στον Ειρηνικό Ωκεανό, δύο χιλιόμετρα (1.300 μίλια) από ακτή σε ακτή, νοτιοανατολικά της Αυστραλίας. Απλωμένο σε δύο κύρια νησιά, η Νέα Ζηλανδία διαθέτει 10 μεγάλες αμπελουργικές περιοχές με την πιο σημαντική να είναι το Marlborough, μαζί με το εμβληματικό σταφύλι του, Sauvignon Blanc.

Το Marlborough Sauvignon Blanc είναι μακράν το πιο γνωστό παγκοσμίως. Το σταφύλι αντιπροσωπεύει περίπου το 60% των φυτεύσεων σε ολόκληρη τη χώρα και περίπου το 85% των εξαγωγών κρασιού της Νέας Ζηλανδίας.

Ερασιτέχνες θαυμαστές και επαγγελματίες του κρασιού που ερωτεύονται τη χώρα, γρήγορα ανακαλύπτουν ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα στη Νέα Ζηλανδία να αγαπήσεις εκτός από το Sauvignon Blanc.Η ποικιλία Pinot Noir έχει αποδειχθεί επίσης κατάλληλη και εξαιρετικά ταιριαστή για το terroir της Νέας Ζηλανδίας, έχοντας κάνει σπίτι της το Martinborough, το Marlborough και το Central Otago, όπου τα κρασιά είναι «γεμάτά» με έντονες γεύσεις από σκούρα φρούτα. Οι αρωματικές ποικιλίες Riesling και Gewurztraminer έχουν βρει μια θέση στα πιο δροσερά μέρη του Νότιου Νησιού, τα οποία, εκτός του Marlborough και του Central Otago, είναι και το Nelson και το North Canterbury.

Μέχρι το 1970, το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής του κρασιού προοριζόταν για τοπική κατανάλωση. Μόνο τη δεκαετία του 1970 άρχισαν να αυξάνονται οι εκτάσεις και να αναπτύσσονται οι αμπελώνες με αποτέλεσμα τα κρασιά της Νέας Ζηλανδίας να αρχίσουν να εξάγονται.

Έχοντας πάρει μια γεύση για τα κρασιά της Νέας Ζηλανδίας το #Winekingdom προτείνει:

#1 Wild Rock-Sauvignon Blanc

Πλούσιο αρωματικό κρασί από την περιοχή του  Marlborough στην Νέα Ζηλανδία.

Με αμπελώνες σε τρείς από τις σημαντικότερες οινοποιητικές περιοχές της Νέας Ζηλανδίας, Hawke’s Bay και Martinborough στο Βόρειο νησί και Marlborough στο Νότιο και ψυχρότερο νησί, η οικογένεια Peabody πραγματοποιεί καθημερινά την αυτοδέσμευσή της για παραγωγή κορυφαίου κρασιού από την γη της φωτιάς και του πάγου. Ξεκινώντας το 1997 ο Terry Peabody αποφάσισε να φυτέψει αμπελώνες σε εδάφη που δεν είχε προηγηθεί αμπελοκαλλιέργεια έτσι ώστε να είναι σίγουρος για την ποιότητα του τελικού προϊόντος.

Με κύριο στόχο την έκφραση των ιδιαιτεροτήτων των εδαφών, η γκάμα του οινοποιείου Craggy Range αποτελείται από single-vineyard κρασιά και special cuvees που παλαιώνουν στα υπόγεια κελάρια του ενός εκ των δύο υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων του οινοποιείου.

Στο ποτήρι μας διακρίνουμε ένα υπέροχο λεμονοπράσινο χρώμα . Στη μύτη βρίσκουμε αρώματα λάιμ, φραγκοστάφυλου και πράσινης πιπεριάς. Στο στόμα είναι φρουτώδες με μέτρια οξύτητα με γευστικά χαρακτηριστικά από τροπικά φρούτα, χαρίζοντας μακρά επίγευση.

#2 Two Peaks

Χαρακτηριστικό Sauvignon Blanc Νεοζηλανδέζικου στυλ από τον Βραβευμένο οινοποιό, Peter Griebeler. Πλούσια αρωματική ένταση και φρεσκάδα.

Στη μύτη, νότες από πράσινη πιπεριά, εσπεριδοειδή, εξωτικά φρούτα όπως mango και passion fruit. Στο στόμα το κρασί έχει χαρακτήρα με “λεμονάτη” οξύτητα που προέρχεται από το κλίμα της περιοχής, ενώ διαθέτει αξιοσημείωτη φρεσκάδα, προσφέροντας επίμονη και  παρατεταμένη επίγευση.

#3 Villa Maria – Sauvignon Blanc

To Sauvignon Blanc Private Bin  σε κερδίζει από την πρώτη γουλιά. H Villa Maria είναι ένα οινοποιείο που είναι πλέον μέρος της οινικής ιστορίας της Νέας Ζηλανδίας.

Αν κάποιος ήθελε να προσωποποιήσει το Νεοζηλανδέζικο Sauvignon Blanc, μια από τις επιλαχούσες επιλογές του θα ήταν σίγουρα αυτό το κρασί. Αντιπροσωπεύει ό,τι θα θέλαμε από ένα εξωτικό λευκό κρασί και δεν το γνωρίζαμε, πριν μας το δώσουν οι Νεοζηλανδοί – εκρηκτικά αρώματα μάνγκο, σπαραγγιού και γρασιδιού, με ένα πολύ στρογγυλό αλλά και γεμάτο νεύρο στόμα.

#4 Villa Maria – Pinot Noir Organic

Tο Pinot Noir Organic προσφέρει όλα τα γοητευτικά στοιχεία της ποικιλίας και ένα αρκετά γεμάτο σώμα, αποκλείοντας παράλληλα κάθε παρουσία ζωικού χαρακτήρα. Πρόκειται ίσως για την κορυφαία σχέση ποιότητας-τιμής για αυτήν την ποικιλία ανά τον κόσμο.

Zουμερός-φρουτώδης χαρακτήρας, που θυμίζει βύσσινα, φράουλες και πετροκέρασα και μια υπέροχη ανθικότητα που υπνωτίζει. Η οξύτητα του κρασιού στο στόμα φρεσκάρει και δροσίζει το γλυκό φρούτο, ισορροπώντας εξαιρετικά το κρασί, ενώ οι τανίνες είναι μαλακές, θα λέγαμε μεταξένιες.

Η επίγευση είναι μακριά και νόστιμη, αφήνοντας μια αίσθηση γλυκών μπαχαρικών όπως βανίλιας και κάποιες νύξεις βοτάνων, όπως θυμάρι. Το κρασί μπορεί να εξελιχθεί για τουλάχιστον μια πενταετία, αλλά πιθανότατα δύσκολα θα αντισταθείτε να μην το καταναλώσετε μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα.

#5 Villa Maria – Riesling

Ένα πολύ ευχάριστο νεο-κοσμίτικο λευκό κρασί  για τους απανταχού φίλους της ποικιλίας.

Στη μύτη και το στόμα τα αρώματα είναι εξελιγμένα και τυπικά, ενώ η οξύτητά του παραμένει όμορφα έντονη και φρέσκια.

Πρόκειται για ένα κρασί με μία αισθητή αλλά και διακριτική γλυκύτητα, που συνδυάζεται εύκολα και μας προσφέρει όμορφες και γευστικές εμπειρίες.

#6 Villa Maria – Gewurztraminer

Το Gewurztraminer Private Bin είναι έντονα αρωματικό, γεμάτο και με νύξεις γλύκας στο στόμα.

Το έντονο, γλυκό, ποικιλιακό φρούτο, που παραπέμπει σε λίτσι, περγαμόντο και κυδώνι κυριαρχεί στο ‘μπουκέτο’ του κρασιού, εμπλουτισμένο ωστόσο από νύξεις ροδοπέταλων και εξωτικών μπαχαρικών, όπως πιπερόριζα(ginger) και κανέλα.

Στο στόμα το κρασί διατηρεί τον απολαυστικό χαρακτήρα που συναντάμε στη μύτη, με τα υπολειμματικά σάκχαρα(ημίξηρο στυλ), να προσθέτουν όγκο και πλούτο, δύο στοιχεία τα οποία καταφέρνει να εξισορροπεί η οξύτητα του κρασιού που βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Η επίγευση είναι φρουτώδης και παρατεταμένη και χωρίς να διακρίνεται για την ιδιαίτερη πολυπλοκότητα της, αφήνει εντέλει μια αρμονική και ισορροπημένη αίσθηση, που παραπέμπει σε ένα ολοκληρωμένο, από κάθε άποψη, κρασί.

#7 Villa Maria – Chardonnay Cellar Selection

To Chardonnay πάντα βγαίνει στο εμπόριο αρκετά παλαιωμένο, έτσι ώστε να έχει αναπτύξει και αρκετά τριτογενή αρώματα, αν και κρατά έντονα φρεσκάδα και πυκνό φρούτο. Ο αρωματικός χαρακτήρας της Αυστραλίας παντρεμένος με την ζωηρότητα της Νέας Ζηλανδίας.

Στο στόμα η χρήση βαρελιού έχει δώσει όγκο και ένταση γευστική, ενώ αυτό που ξεχωρίζει το κρασί από άλλα νεοκοσμίτικα Chardonnay είναι η δροσιστική οξύτητα που αναλογικά διαθέτει. To τελείωμα του κρασιού είναι απολύτως ξηρό, αφήνοντας ωστόσο να διαφανεί η ‘χαρακτηριστική’ γλύκα των αρωμάτων του Chardonnay και της δρυός που τόσο συντελούν στην ευρύτερη εκτίμηση και αποδοχή του ευκολόπιοτου ‘χαρακτήρα’ της ποικιλίας

Διαβάστε επίσης

Παρακαλώ επιβεβαιώστε εάν είστε ΑΝΩ των 18 ετών