Γενικά δεν χρειάζομαι καμία δικαιολογία για να μαγειρέψω ζυμαρικά. Όποιος αγνοεί ότι το να σταθεί ανάμεσα σε εμένα και ένα βαθύ πιάτο μακαρόνια είναι πραγματικά το ποιο χαζό πράγμα μπορούσε να κάνει, είναι άξιος της τύχης του. Εάν όμως υπάρχει λόγος, όπως για παράδειγμα η Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών στις 25 Οκτωβρίου, ακόμα καλύτερα.
Παιδιά, τις Παγκόσμιες Ημέρες Ζυμαρικών τις σεβόμαστε!
Δοκιμάσαμε λοιπόν να φτιάξουμε ένα νοστιμότατο ριζότο με μανιτάρια που λατρεύω και κολοκύθα που επίσης λατρεύω, και μπορώ να σε βεβαιώσω ότι έγινε ανάρπαστο. Τα υλικά ταίριαξαν μοναδικά μεταξύ τους δίνοντας μεθυστικό άρωμα και λιπαρό αποτέλεσμα.
Για παρέα ανοίξαμε μια φιάλη από το βαρελάτο Βιδιανό του κτήματος Ζαχαριουδάκη γεννημένο στο Ηράκλειο Κρήτης. Ιδανικό για τη περίσταση καθώς το πιάτο είναι πλούσιο σε γεύση και ένα κρασί με ελαφρύ σώμα θα ήταν φανερά υποδεέστερο. Παλαιωμένο για 5 μήνες σε δρύινα βαρέλια με αρωματικές νότες που φέρνουν σε λευκόσαρκα φρούτα και καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς. Το στόμα του γεμάτο και έντονα φρουτώδες με ισορροπημένη λιπαρότητα και απολαυστική οξύτητα.
Ας μαγειρέψουμε!
Προετοιμασία 15’ – Μαγείρεμα 35’
Υλικά
250 γρ. ρύζι για ριζότο (αρµπόριο ή καρναρόλι)
250 γρ. λευκά μανιτάρια σε λεπτές φέτες
200 γρ. κολοκύθα καθαρισμένη
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
100 ml λευκό κρασί
80 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
800 ml ζωμό κότας
3 κ.σ. βούτυρο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1/3 κγ τριμμένο μοσχοκάρυδο
3 κς ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Βάζουμε τον ζωμό να ζεσταθεί.
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα λευκά μανιτάρια για 1-2 λεπτά.
- Προσθέτουμε την κολοκύθα και ανακατεύουμε 3′.
- Προσθέτουμε το ρύζι, το αλάτι & το πιπέρι και ανακατεύουμε να ρουφήξει τα λιπαρά στοιχεία.
- Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε 3′ να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και κάθε τόσο λίγο από το ζωμό έως να απορροφηθεί το υγρό και επαναλαμβάνουμε ανακατεύοντας προσεκτικά.
- Κάνουμε το ίδιο μέχρι να τελειώσει ο ζωμός και το ρύζι να μαλακώσει, αλλά να παραμείνει χυλωμένο (μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε λίγο ακόμα νερό).
Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη παρμεζάνα και το μαϊντανό και σερβίρουμε