Νομίζω συμφωνούμε όλοι ότι δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή στο δείπνο από αυτή που ο οικοδεσπότης θα ανοίξει το κρασί και θα γεμίσει τα διψασμένα ποτήρια της παρέας. Μάλιστα όταν έχουμε στην κάβα μας μία φιάλη Μέγα Γεράκι από τον αμπελώνα του KLADOS WINERY στην Κρήτη, σίγουρα θα είμαστε επιλεκτικοί ως προς τις γεύσεις που θα προτιμήσουμε να συνδυάσουμε για να το απολαύσουμε καλύτερα.
Η ποικιλία βιδιανό που οι πλούσιες τανίνες του προκαλούν ρίγος στον ουρανίσκο, θυμίζει την άγρια ομορφιά της ορεινής Κρήτη. Καθώς ο ήλιος κεντρίζει με με το ακτινωτό του στέμμα το νοτισμένο χώμα, το αμπέλι που φυτρώνει εκεί μετουσιώνεται σε ένα σπάνιο, με γεμάτη γεύση και αψύ άρωμα, οίνο. Ένα κρασί φτιαγμένο για έντονες συζητήσεις και με νότες σκληρές σαν από λύρα, σαντούρι και ηλεκτρική κιθάρα.
Όταν λοιπόν ο Στέφανος και η Μαρίτα ιδιοκτήτες του WineKingdom, που έχουν συγκεντρώσει στον ιστότοπο τους εκλεκτές ετικέτες οίνου από τοπικούς παραγωγούς, μας πρότειναν να το δοκιμάσουμε, πραγματικά εκπλαγήκαμε από τη γεύση του. Το πως θα συνδυάζαμε το υπέροχο αυτό κρασί με το εκρηκτικό ταπεραμέντο, με χορτοφαγικά πιάτα, αυτό ήταν για μας μία πραγματική πρόκληση.
Τα παιδιά από το WineKingdom ως οινόφιλοι μας καθοδηγήσαν ως προς την ποικιλία του αμπελιού αλλά κι εμεις με τη μικρή μας εμπειρία με τα δύο ταξίδια οινογνωσίας που έχουμε κάνει, ετοιμάσαμε για εσάς ένα ξεχωριστό χορτοφαγικό και υγιεινό πιάτο: Σαλάτα λαχανίδας με παλαιωμένη γραβιέρα, φρέσκο βιολογικό ρόδι, πικάντικο σαλάμι από σύκο και λιαστό ντοματάκι βουτηγμένο σε μπαλσάμικο. Έμφαντικό και τολμηρό για να έρθει να δέσει μοναδικά με την πλούσια γεύση της εξαιρετικής ποικιλίας του βιδιανού.
Τίποτα λιγότερο για τη “Λευκή Ντίβα” της Κρήτης.
Υλικά για την σαλάτα λαχανίδας (για 2-3 άτομα)
1 πακέτο λαχανίδα (περίπου 300γρ)
8 λιαστές ντοματίνια αφού πρώτα τα έχετε μουλιάσει σε μπαλσάμικο για περίπου 3 ώρες
1 φλυτζάνι τσαγιού κινόα (μουλιασμένο για περίπου 6 ώρες)
100γρ παλαιωμένη γραβιέρα
6 ροδέλες πικάντικο σαλάμι σύκου με φυστίκι αιγίνης (έτοιμο προιόν απο την εταιρία:Nomee foods-συκοφάγος)
2κσ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (εάν θέλετε μπορείτε να προσθέστε και έξτρα μπαλσάμικο)
2 ρόδια (μόνο οι καρποί)
Προετοιμασία
Προετοιμάστε το κινόα σύμφωνα με τις οδηγίες
Πλύνετε καλά τη λαχανίδα με κρύο νερό και στραγγίστε τη. Κόψτε την λαχανίδα απομακρύνοντας τα φύλλα της απο τον κορμό και βάλτε της σε ένα μπώλ και προσθέστε το ελαιόλαδο φροντίζοντας να πάει παντού ομοιόμορφα.Στη συνέχεια κόψτε σε ροδέλες το σαλάμι σύκου και ψιλοκόψτε το τυρί και το λιαστό ντοματάκι.
Προσθέστε όλα τα παραπάνω υλικά αφήνοντας για το τέλος τους φρέσκους καρπούς ροδιού.Σερβίρετε αμέσως..μην αφήνετε μια “Ντίβα” να περιμένει.!
Δέσποινα-Βασίλης
Αν σας άρεσε η συνταγή της Δέσποινας, μπορείτε να την συνδυάσετε με το Μέγα Γεράκι χρησιμοποιώντας τον κωδικό κουπονιού despoina και κερδίστε έκπτωση κατά την αγορά