Ταξίδι στο Κατώγι Αβέρωφ - Wine Kingdom

Καλάθι

Ταξίδι στο Κατώγι Αβέρωφ

Ημερομηνία

25 Ιανουαρίου, 2018

Κατηγορία

Επίσκεψη

Κοινοποίηση

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Είναι από εκείνα τα ταξίδια που δεν έχουν εποχή, καθώς ο χρόνος τα αγκαλιάζει υπέροχα με όλες του τις αποχρώσεις, τις καφετιές, τις γκρίζες μα και τις ζωηρές πράσινες. Στο Μέτσοβο θα συναντήσεις αρκετό κόσμο όποτε και αν το επισκεφτείς, γνωρίζοντας από την εκκίνηση ότι θα φας και θα πιείς καλά. Αν μη τι άλλο τα κάρβουνα μοιάζουν να μην σβήνουν ποτέ, ενώ θα ανακαλύψεις πως οι περισσότεροι χώροι εστίασης και μπαρ διαθέτουν κρασιά από την περιοχή.

Όπως είναι οινικο-λογικό, δεν ήταν ποτέ δυνατό να βρεθούμε εκεί δίχως να περάσουμε από το περίφημο Κατώγι Αβέρωφ. Τα πρώτα κλήματα Cabernet Sauvignon φυτεύονται με μεράκι από τον ιδρυτή Ευάγγελο Αβέρωφ – Τοσίτσα στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και εμφιαλώνονται στο κατώγι του σπιτιού του στο Μέτσοβο, δίνοντας αργότερα το όνομα στο εγχείρημα. Το οινοποιείο εξελίσσεται, φυτεύονται καινούργιες ποικιλίες, δοκιμάζονται νέα blend κερδίζοντας αναγνώριση τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και διεθνώς. Περιηγηθήκαμε στα σημεία που γράφτηκε η ιστορία, ανάμεσα στα βαρέλια και τις παλιές φυλαγμένες φιάλες, προσπαθώντας να αισθανθούμε τη ψυχή του οινοποιείου και των ανθρώπων που καθημερινά φέρνουν στο τραπέζι μας ένα μικρό θαύμα.

Ποιος δεν έχει φιλοξενήσει το λευκό και ερυθρό Κατώγι Αβέρωφ με τις περίφημες ετικέτες να παραμένουν αναλλοίωτες από το 1965 έως και σήμερα. Η νέα σειρά Rossiu di Munte θα ενθουσιάσει, τρεις μονοποικιλιακές επιλογές σε περιορισμένη κυκλοφορία όπου θα απολαύσεις την τοπική ποικιλία της περιοχής Βλάχικο, Pinot Noir και Cabernet Sauvignon. Στην τοπική βλάχικη διάλεκτο, Rossiu di Munte θα πει «κόκκινο του βουνού»!

To Pinot θα γεμίσει το ποτήρι σου με την απαλή ρουμπινί του απόχρωση, πλούσιο στη μύτη με κόκκινα φρούτα, ελαφρά μπαχαρικά αλλά και διακριτικές νότες βανίλιας και καπνού. Δομημένη οξύτητα, μέτριου όγκου τανίνες, και καλής διάρκειας επίγευση, εξαιρετικά απολαυστικό με το φαγητό.

Χρώμα βαθύ ρουμπινί με γκρενά ανταύγειες για το Βλάχικο. Μεθυστικό αρωματικό μπουκέτο βύσσινου, κερασιού και φραγκοστάφυλου με πιπεράτα στοιχεία και βανίλια, από την παλαίωση στο βαρέλι. Σώμα μέτριου + όγκου, με στρογγυλές καλοδουλεμένες τανίνες, στόμα φρουτώδες με την πιπεράτη αίσθηση να συνεχίζεται αρμονικά στον ουρανίσκο και στην επίγευση.

Διαβάστε επίσης

Παρακαλώ επιβεβαιώστε εάν είστε ΑΝΩ των 18 ετών