Δεν υπάρχει αμφιβολία πως για να φάμε και να πιούμε – και εδώ προφανώς εννοώ «ακόμα περισσότερο από όσο συνήθως» – δεν χρειαζόμαστε καμία ιδιαίτερη δικαιολογία. Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα πως πολύ απλά δεν υπάρχει αυτός ο περιορισμός στο dna μας ή και να υπάρχει έχουμε γίνει ειδικοί στο να τον μπλοκάρουμε. Κάτι που απαιτεί κάποιου είδους ταλέντο από τη πλευρά μας το δίχως άλλο. Το πλεονέκτημα όμως ορισμένων ημερών του χρόνου, αφιερωμένες ειδικά στο βωμό της γαστρονομικής απόλαυσης, είναι η απενοχοποίηση και η άφεση αμαρτιών.
Ίσως τελικά αυτή η «υπερβολή» να είναι και το μυστικό της γοητείας μας!
Η Τσικνοπέμπτη υπαγορεύει κρέας και κόκκινο κρασί και είμαστε παραπάνω από πρόθυμοι να ακολουθήσουμε την οδηγία. Φυλάσσοντας αυτό το συνδυασμό στο μυαλό μας, συγκεντρώσαμε μερικές προτάσεις από τα αγαπημένα μας ερυθρά κρασιά που θα λατρέψουν όλοι στο τραπέζι σας.
Ας ξεκινήσουμε!
Pinot Noir Oινοποιείο Αργυρίου
Ένα κρασί που θα μαγέψει και τον πιο απαιτητικό σας καλεσμένο, μιας και για το Pinot Noir του οινοποιείου Αργυρίου, ίσως να είναι η καλύτερη χρονιά έως τώρα! Φινετσάτο και ισορροπημένο κόκκινο με έντονα τα φρουτώδη στοιχεία βύσσινου και μαύρου κερασιού. Αναζητά τη παρουσία φαγητού, όπου οι βελούδινες τανίνες του και η μακρά του μαρμελαδένια επίγευση θα συνδυαστούν ιδανικά με πλούσια πιάτα. Σκεφτείτε μπαχαρικά, κρεατικά σχάρας, μοσχαρίσιο φιλέτο, χοιρινό καρέ και λουκάνικα.
Syrah – Κτήμα Κίκονες
Ένα στοίχημα κερδισμένο για το Syrah, κάτι που όσοι το έχουν δοκιμάσει ήδη γνωρίζουν πολύ καλά. Γενναιόδωρα αρώματα μαύρου κερασιού και δαμάσκηνου ταιριασμένα με πικάντικες νότες πιπεριού, βανίλιας και καπνού, κληρονομία της ωρίμανσης σε δρύινα γαλλικά βαρέλια. Σώμα γεμάτο και λιπαρό, καλά δομημένο με βελούδινη αίσθηση και μαλακές τανίνες. Ψητά στα κάρβουνα, φιλέτο με μπαχαρικά, σπετζοφάι, κεμπάπ και ότι άλλο τραβάει η όρεξη σου.
Τρίστρατο – Lacovino Winery
Το Αγιωργίτικο στα καλύτερα του, από το οικογενειακό αλλά δυναμικό οινοποιείο στο Βλαχιώτη Λακωνίας. Εκρηκτικά αρώματα ώριμων κερασιών, βατόμουρου και δαμάσκηνου, στρογγυλές τανίνες και φινετσάτη μακρά επίγευση. Εφόσον το «λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν», αρκεί να το δοκιμάσετε και σύντομα θα γίνει ένα από τα αγαπημένα σας ερυθρά. Θα συνοδεύσει με άνεση ότι διαλέξετε, μαριναρισμένα κρέατα, μπιφτέκια και λουκάνικα.
Ρους Ερυθρός-Ταμιωλάκη
Ένα υπέροχο χαρμάνι από το κρητικό Κοτσιφάλι και το διεθνές Syrah, γεμάτο αρώματα μικρών κόκκινων φρούτων. Οι παιχνιδιάρικες νότες βανίλιας, τοσταρισμένου ψωμιού και πιπεριού θα μπορούσαν να είναι οι καλύτερες βάσεις για φιλέτο κοτόπουλο στη σχάρα, μπιφτέκια και χοιρινό.
Φάμπρικα Ερυθρή Οινοποιείο Σύρου
Η Σύρος στέλνει ένα υπέροχο μήνυμα των δυνατοτήτων της μέσω του μονοποικιλιακού ερυθρού από σταφύλια Μανδηλαριάς. Κρασί δροσερό με ελαφρύ σώμα και μαλακές τανίνες που θα ταιριάξει υπέροχα με κρεατικά σχάρας, όπως κοτόπουλο και πανσέτα. Πλούσιο αρωματικό μπουκέτο με έντονη τη παρουσία κερασιού, βύσσινου και βατόμουρου, ενώ η παραμονή του σε βαρέλι για 3 μήνες δημιουργεί μπαχαρώδη διάσταση με γλυκές νότες από βανίλια, καραμέλα και μπαχάρι. Θα συνεχίσετε να απολαμβάνετε ακόμα και όταν το φαγητό τελειώσει.
Αγιωργίτικο – Οινοποιείο Λύκου
Μια πολύ καλή έκφραση της ποικιλίας με πλούσια αρώματα ώριμων κερασιών, μαρμελάδα δαμάσκηνου μούρα και μπαχαρικά. Το στόμα φρουτώδες με πικάντικο χαρακτήρα και μέτριας έντασης βελούδινες τανίνες. Πανσέτες, πικάντικα λουκάνικα, καπνιστές μπριζόλες, μπιφτεκάκια.