Απολαμβάνω όσο τίποτα τα ήσυχα βράδια στο σπίτι όπου συντροφιά θα μου κρατήσει ένα ποτήρι κρασί (ή χρησιμοποιώντας μαθηματικά – περισσότερο ή ίσο με ένα) και μια ταινία.
Αγαπώ ιδιαίτερα τις ταινίες όλων των ειδών, παλιές και καινούργιες, τώρα τελευταία μάλιστα τις προσεγγίζω ανά ηθοποιό και βλέπω όλες τις ταινίες του Κλιντ Ίστγουντ.
Πολύ πιθανό να κόλλησα το «μικρόβιο» από μικρή και εκείνα τα περίφημα σαββατοκύριακα αφιερωμένα σε αγαπημένες τριλογίες του πατέρα μου (τα στανταράκια: Star Wars & Indiana Jones). Και ενώ μικρή είχα μπροστά μου ένα κουβά ποπ κόρν, τώρα που έχω μεγαλώσει δεν διαπραγματεύομαι το κρασί μου.
Συνήθως σπαζοκεφαλιάζω για τα συνοδευτικά κρασιού που θα μπορούσαν να κάνουν παρέα. Εάν είστε «παθόντες» ελπίζω να σας αρέσουν οι ιδέες που συγκέντρωσα για να βοηθήσουν.
Ελαφριά μα ωραία
Για εκείνα τα βράδια που δε θέλεις πολλά, το κρασί σου θα συνοδεύσει υπέροχα ένα πλατό με τυριά και αλλαντικά τις αρεσκείας σου που μπορείς να προετοιμάσεις εύκολα χωρίς να κοπιάσεις καθόλου. Δροσερές σαλάτες ή πράσινες ελιές μαριναρισμένες με φέτες πορτοκαλιού και λεμονιού. Όμορφα θα ταιριάξουν αρωματικά φρέσκα λευκά από Φιλέρι, blend με Μοσχόμαυρο, Sauvignon Blanc, αλλά και Μοσχάτο Τυρνάβου τόσο στην ερυθρή όσο και στη λευκή του εκδοχή. Φυσικά δυναμώνουμε την ένταση ανάλογα με τα αλλαντικά που επιλέξαμε.
Ζυμαράκια
Οι επιλογές που μας δίνει η ζύμη πραγματικά είναι ατελείωτες. Πρώτη και παντοτινή η πίτσα, που προσφέρει αναρίθμητες δυνατότητες από μια ήσυχη μαργαρίτα έως με αυγά και σύγκλινο ή απλά ότι υπάρχει στο ψυγείο. Σπιτικά κριτσίνια με τυρί, ρολάκια με ζαμπόν τυρί παπαρουνόσπορο / πέτσο βασιλικού / μαύρες ελιές και φέτα. Μια νόστιμη τελευταία «ισπανική» ανακάλυψη είναι τα πιτάκια με τόνο, κόκκινες πιπεριές και μαϊντανό. Παίζουμε ανάλογα με την ένταση του συνοδευτικού, από ένα ροζέ Αγιωργίτικου ή Ξινόμαυρου σε ένα ερυθρό κρασί δεξαμενής. Για τα ρολάκια ακούγεται μελωδική μια κεφαλλονίτικη Ρομπόλα ή το Σερφιώτικο.
Αυγό-κατάσταση
Αυγά μάτια σε βυθό κόκκινης σάλτσας με ψιλοκομμένη κόκκινη και πράσινη πιπεριά. Ομελέτα με μανιτάρια ή εναλλακτικά εάν δεν θέλουμε τις θερμίδες την κάνουμε φουρνιστή με πατάτα και πιπεριές. Ροζέ από Μούχταρο ή Κοτσιφάλι και ένα δροσερό ποτήρι Σαββατιανό.
Μπρουσκέτες
Τι να πρωτοπώ, μπορείς να χρησιμοποιήσεις απίθανα υλικά αρκεί να βάλεις τη φαντασία σου. Με ξινομυζήθρα + κολοκυθάκια, με προσούτο, τρίπτυχο σολομού – ρόκας – λεμόνι, σύγκλινο με ντομάτα. Μια Μαλαγουζιά για τα πρώτα και ένα blend Cabernet Sauvignon με Merlot για το σύγκλινο.
Τελευταίο επίπεδο
Βραστές πατάτες με μουστάρδα και σαλάμι μπύρας, μπουκίτσες χοιρινού + λουκάνικου / κοτόπουλου + πιπεριάς σε ξυλάκι. Επίσης λεπτές φέτες κοτόπουλου σε πιτούλες tacos, ή μπουκιές με πράσινες ελιές / τυρί κρέμα, μανιτάρια και σχοινόπρασο. Για το χοιρινό προτιμήστε ένα blend Ξινόμαυρου & Merlot, ενώ για το κοτόπουλο Sauvignon Blanc, Ντεμπίνα ή Βιδιανό.