Το γνωρίζω ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλάμε για διακοπές. Μόλις ο ανοιξιάτικος ήλιος κάνει τις πρώτες του χλιαρές επισκέψεις, μην μπορώντας να αποφασίσει ακόμα αν θέλει να μείνει ή όχι, εμείς ξεχυνόμαστε στις παραλίες. Μην μου πεις ότι δεν βγήκες βολτούλα τη Κυριακή, γιατί δεν θα σε πιστέψω!
Δεν θέλω να ακολουθήσω το μοτίβο αυτό, καθώς έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε μέχρι να φτάσουμε εκεί (π.χ. να φυτέψω γεράνια στο κήπο μου), όμως το καταπράσινο νησί της Κεφαλονιάς, είναι πώς να το κάνουμε, ξεμυαλιστικό από μόνο του!
Όποτε και αν βρεθείτε εκεί, η λίστα με τα-πρέπει-να-κάνω θα είναι μακριά μιας και το νησί είναι πολύ μεγάλο. Δίνει όμως υποσχέσεις που μπορεί να κρατήσει, και μιλά για μαγευτικές παραλίες, υπέροχα τοπία και λαχταριστά μεζεδάκια.
Το σπήλαιο της Μελισσάνης, το κάστρο του Αγίου Γεωργίου και το μοναστήρι του Αγίου Γερασίμου στα Φραγκάτα ανήκουν στα must.
Το τελευταίο μάλιστα με φέρνει στη νέα συνταγή μας, μια πεντανόστιμη τυροπιτούλα παντρεμένη με τη πριγκίπισσα του Ιονίου, τη Ρομπόλα! Ο Συνεταιρισμός Παραγωγών Κεφαλληνίας έχει δημιουργήσει ένα φινεστάτο λευκό κρασί με την ποικιλία σημαία του νησιού, εμπνευσμένο από το μοναστήρι που βρίσκεται πολύ κοντά.
Κομψά ανθικά αρώματα, γκρέιπφρουτ, ροδάκινο και μέλι, ένα κρασί με τραγανή οξύτητα και τονισμένη μεταλλικότητα. Στόμα με φρεσκάδα και δροσιά και επίγευση που δεν θα απογοητεύσει. Αξίζει να το δοκιμάσετε!
Η Ρομπόλα λατρεύει τα λευκά τυριά δημιουργώντας μια υπέροχη σχέση με τη τυρόπιτα της Ερμιόνης. Δεν μπορώ να φανταστώ Κυριακάτικο τραπέζι χωρίς τυρόπιτα, και η συγκεκριμένη είναι τόσο γευστική όσο και εύκολη στην εκτέλεση δίνοντας σας χρόνο για άλλα μαγειρέματα.
Προετοιμασία: 1 ώρα
Ψήσιμο: 50’
Μερίδες: 10
Υλικά:
400 γραμμ. φέτα πικάντικη (χρησιμοποίησα Κεφαλονιάς)
350 γραμμ. φέτα
250 γραμμ. ξινομυζήθρα
3 μεγάλα αυγά
250 ml φρέσκο γάλα
3 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι
λίγο πιπέρι
λίγο σουσάμι
10 φύλλα κρούστας
λάδι για το λάδωμα των φύλλων
Εκτέλεση:
1.Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς με αέρα και στρώνουμε με λαδόκολλα ένα μεγάλο ταψί.
2.Τρίβουμε τα τυριά στη χοντρή πλευρά του τρίφτη και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
3.Χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά μαζί με το γάλα και τα προσθέτουμε στο μπολ με τα τυριά.
4.Ρίχνουμε επίσης το σιμιγδάλι και το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
5.Στρώνουμε στον πάγκο εργασίας μας ένα φύλλο και το λαδώνουμε καλά. Απλώνουμε λίγη γέμιση κατά μήκος του φύλλου και το τυλίγουμε σε ρολό.
6.Το στρίβουμε, δίνοντας του σχήμα σαλίγκαρου και το τοποθετούμε στο ταψί. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για όλα τα υπόλοιπα φύλλα και γέμιση. Λαδώνουμε την επιφάνεια και πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι.
7.Ψήνουμε τις στριφτές πίτες στην προτελευταία θέση του φούρνου, για 50’ περίπου, μέχρι να ροδίσει όμορφα η επιφάνεια τους.
Περιμένουμε λίγη ώρα να κρυώσουν και τις απολαμβάνουμε.