Πόσο κρασί μπορούμε να καταναλώνουμε την ημέρα; - Wine Kingdom

Καλάθι

Πόσο κρασί μπορούμε να καταναλώνουμε την ημέρα;

Ημερομηνία

31 Οκτωβρίου, 2016

Κατηγορία

Κρασί και διατροφή

Κοινοποίηση

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Το κρασί σχετίζεται με πολλές στιγμές της ζωής μας. Συνοδεύει όμορφα το φαγητό μας και είναι συνδεδεμένο με την κοινωνική μας ζωή. Οίνος ευφραίνει καρδία; Υπάρχουν κλινικές μελέτες που δείχνουν ότι η λογική κατανάλωση κρασιού έχει ευεργετική επίδραση στην υγεία μας, ειδικά όταν αυτό αποτελεί μέρος μιας διατροφής στα πρότυπα της μεσογειακής.

Οι διαθέσιμες μελέτες δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωση κρασιού μπορεί να ωφελήσει το καρδιαγγειακό μας σύστημα. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι οι άνδρες και οι γυναίκες που καταναλώνουν 2-7 ποτήρια κρασί την εβδομάδα έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη. Μια μεγάλη μελέτη που έγινε από το Πανεπιστήμιο Λογιόλα των ΗΠΑ έδειξε ότι η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού μειώνει πιθανώς τον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας.

Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως είναι ότι η δράση του αλκοόλ στον οργανισμό μας είναι δοσοεξαρτώμενη. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι τα άτομα που καταναλώνουν αλκοόλ με μέτρο διατρέχουν μικρότερους κινδύνους από εκείνους που απέχουν αλλά και από αυτούς που πίνουν πολύ.

Οι διεθνείς οργανισμοί συστήνουν η κατανάλωση αλκοόλ να μην ξεπερνά τη μία μερίδα αλκοόλ ημερησίως για τις γυναίκες και τις δύο μερίδες αλκοόλ για τους άνδρες. Όταν μιλάμε για μερίδα εννοούμε την ποσότητα ποτού που περιέχει 14 γραμμάρια αλκοόλης, π.χ.:

  • 150 ml ξηρού κρασιού
  • 350 ml μπύρας
  • 45 ml ποτό απόσταξης 40% π.χ. βότκα, ουίσκι κ.τ.λ.

Βέβαια, πολλή προσοχή θα πρέπει να δοθεί από άτομα με προβλήματα υγείας.

Όσον αφορά τις θερμίδες, η ενέργεια που μας δίνει ένα ποτήρι κρασί εξαρτάται από την περιεκτικότητα του σε αλκοόλ και από το αν περιέχει ζάχαρη. Ένα ποτήρι κρασί μπορεί να αποδίδει από 100 έως 300 θερμίδες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ένα γραμμάριο αλκοόλης αποδίδει 7 θερμίδες, όταν 1 γραμμάριο λίπους αποδίδει 9 θερμίδες, ενώ 1 γραμμάριο πρωτεΐνης ή υδατανθράκων μας δίνει 4 θερμίδες. Αυτό σημαίνει ότι ένα γλυκό κρασί μπορεί να περιέχει λιγότερες θερμίδες από ότι ένα ξηρό κρασί.

Πηγή

Διαβάστε επίσης

Παρακαλώ επιβεβαιώστε εάν είστε ΑΝΩ των 18 ετών