Πατάτες Ογκρατέν - Wine Kingdom

Καλάθι

Πατάτες Ογκρατέν

Ημερομηνία

13 Οκτωβρίου, 2023

Κατηγορία

Κρασί και διατροφή

Κοινοποίηση

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

ΣΤΗΛΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΦΑΓΑΔΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ ΜΑΣ

Nαι δε λέμε μόνο για εσένα και εμείς σε αυτούς ανήκουμε, για αυτό σε καταλαβαίνουμε….. Τι θα ήταν η ζωή χωρίς καλό φαγητό και ένα ποτήρι καλό κρασί ε?
Βρήκες τον δάσκαλό σου λοιπόν….

Πατάτες Ογκρατέν

Υλικά

-Για τις  πατάτες

  • 4 πατάτες, μεσαίες
  • 1 λίτρο νερό
  • 1 κύβο κότας

-Για την  μπεσαμέλ

  • 70 γρ. βούτυρο
  • 70 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 250 γρ. γάλα πλήρες
  • 1 αυγό, μεσαίο
  • αλάτι
  • πιπέρι

-Για τα λαχανικά

  • 2 κρεμμύδια
  • 250 γρ. μανιτάρια champignon
  • 4 κ.σ.ελαιόλαδο
  • 1/2 κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 κ.γ. θυμάρι, ξερό
  • 1 κ.γ. ρίγανη, ξερή

-Για τη σύνθεση

  • 150 γρ. μπέικον, σε φέτες
  • 200 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  • 1 κ.γ. ελαιόλαδο, για το πυρίμαχο σκεύος
  • 20 γρ. φρυγανιά τριμμένη

-Για το σερβίρισμα

  • μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

  • Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε κύβους ενός εκατοστού περίπου.
  • Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το νερό, τον κύβο και τις πατάτες και κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της. Βράζουμε για 10 λεπτά.
  • Στραγγίζουμε τις πατάτες και κρατάμε 500 γραμμάρια. από το νερό σε ένα μεγάλο μπολ.

Στη συνέχεια…

  • Τοποθετούμε μια μεσαία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο, και το αφήνουμε να λιώσει.
  • Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς με ένα σύρμα χειρός μέχρι να δημιουργηθεί μια σφιχτή πάστα.
  • Ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα.
  • Προσθέτουμε το νερό από τις πατάτες σε 4 δόσεις. Ξεκινάμε με την πρώτη δόση, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα χειρός, μέχρι να απορροφηθεί το νερό και να γίνει μια αραιή πάστα χωρίς να έχει γρομπαλάκια.
  • Προσθέτουμε τη δεύτερη δόση και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός, μέχρι να απορροφηθεί το νερό και να αραιώσει η πάστα που έχουμε δημιουργήσει.
  • Προσθέτουμε την τρίτη δόση, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα χειρός, μέχρι απορροφηθεί το νερό και να πάρει μια βράση.
  • Προσθέτουμε την τέταρτη δόση, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα χειρός, μέχρι να απορροφηθεί το νερό και να πάρει ακόμα μια βράση η μπεσαμέλ.
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το αβγό, αλάτι, πιπέρι, και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθεί η μπεσαμέλ.
  • Αφήνουμε την κατσαρόλα στην άκρη μέχρι να τη χρειαστούμε.

Για τα λαχανικά μας

  • Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και κόβουμε τα μανιτάρια σε μικρά κομμάτια.
  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το κρεμμύδι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο και τη ζάχαρη, και σοτάρουμε μέχρι να καραμελώσει ελαφρά το κρεμμύδι και πάρει χρώμα.
  • Μεταφέρουμε το κρεμμύδι σε ένα μεγάλο μπολ.
  • Τοποθετούμε ξανά το ίδιο τηγάνι -χωρίς να το πλύνουμε- σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε τα μανιτάρια, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, το θυμάρι και τη ρίγανη.
  • Σοτάρουμε για 8-10 λεπτά, μέχρι να χάσουν τα μανιτάρια αρκετή από την υγρασία τους.
  • Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και μεταφέρουμε τα μανιτάρια στο μπολ με τα κρεμμύδια

Για τη σύνθεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα.
  • Ψιλοκόβουμε τις φέτες μπέικον και τις ρίχνουμε στο μπολ με τα λαχανικά.
  • Προσθέτουμε στο μπολ με τα λαχανικά τις πατάτες, τη μπεσαμέλ και 100 γρ. από την τριμμένη γραβιέρα, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  • Λαδώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος 25×35 εκ. και το πασπαλίζουμε με τη μισή τριμμένη φρυγανιά.
  • Ρίχνουμε στο σκεύος το μείγμα του μπολ με τις πατάτες και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη φρυγανιά και την τριμμένη γραβιέρα.
  • Ψήνουμε στον φούρνο για 20-25 λεπτά.
  • Αφαιρούμε το σκεύος από τον φούρνο και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει λίγο.
  • Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Φυσικά δε θα σας αφήναμε μόνο με μία συνταγή καθώς όπως λέγανε και παλιά έκαστος στο είδος του και εμάς η ειδικότητα μας είναι το κρασί για αυτό  σας προτείνουμε έξι κρασιά από το κελάρι μας που θα απογειώσουν και θα ολοκληρώσουν τη συνταγή μας.

Θα  ξεκινήσουμε με 3 Chardonnay Σαν ποικιλία το chardonnay μπορεί να εξελιχθεί σε πραγματικό χαμαιλέοντα και να ταιριάξει με σχεδόν τα πάντα. Στο ποτήρι το χρώμα ποικίλει ανάλογα με την περιοχή και τον τρόπο οινοποίησης από ωχρό λεμονοπράσινο μέχρι έντονο χρυσαφί!

Η παλέτα των αρωμάτων ξεκινά με εσπεριδοειδή και πράσινα φρούτα (ψυχρά κλίματα) μέχρι ώριμα πυρηνόκαρπα, μάνγκο, ανανά και μπανάνα (θερμότερα κλίματα). Με το πέρασμα από βαρέλι αποκτά πιο γεμάτο σώμα και πλούσια αρώματα βουτύρου και ξηρών καρπών . Έχει οξύτητα που κυμαίνεται από μέτρια- μέχρι υψηλή ανάλογα με το κλίμα και το στυλ.

Chardonnay  Οινοποιείο Γκιρλέμη

Στη μύτη αρώματα εξωτικών φρούτων με κομψές νότες λουλουδιών,ξηρών καρπών και ορυκτότητας.  Στο στόμα είναι γεμάτο με δροσερή οξύτητα, κρεμώδη υφή και φρουτώδη επίγευση. Το Chardonnay ωριμάζει για έξι μήνες σε δρύινα βαρέλια.

Chardonnay Οινοποιείο Ζαχαρία

 Τα αρώματα ώριμων εσπεριδοειδών και εξωτικών φρούτων σε φόντο βανίλιας και βουτύρου δημιουργούν ένα σύνθετο μπουκέτο που σπάνια . Στο στόμα είναι πλούσιο με λιπαρή  υφή με ισορροπημένη οξύτητα και φρουτώδες τελείωμα

Chardonnay Κτήμα Τέχνη Οίνου 

Στη μύτη χαρακτηρίζεται από αρώματα εξωτικών φρούτων που συνοδεύονται από βανίλια και μέλι.

Γεύση πλούσια, λιπαρή και ισορροπημένη, με ευχάριστη οξύτητα.

Συνεχίζουμε με 3 Viognier για να μην αφήσουμε παραπονεμένους τους φαν του viognier.Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το Viognier είναι ένα νόστιμο εναλλακτικό κρασί αντί του Chardonnay.

Το χαρακτηριστικό γνώρισμα του σταφυλιού Viognier είναι το άρωμα της άνοιξης, του γιασεμιού και των πλούσιων γεύσεων βερίκοκου, ροδάκινου, αχλαδιού, βιολέτας και σε εξαιρετικές περιπτώσεις ορυκτού. Ωστόσο, αυτές οι αρωματικές νότες μπορούν εύκολα να καταστραφούν λόγω υπερβολικής έκθεσης σε οξυγόνο, γεγονός που καθιστά τη ζύμωση σε βαρέλια μια τεχνική οινοποίησης που απαιτεί υψηλό επίπεδο δεξιοτήτων εκ μέρους κάθε οινοποιού που εργάζεται με αυτή την ποικιλία.

Viognier Κτήμα Γεροβασιλείου

  Στη μύτη αρώματα βερίκοκου και του ώριμου ροδάκινου, δένουν πολύ όμορφα με τις νότες μελιού και ξηρών καρπών. Το σώμα είναι πλούσιο με λιπαρότητα προσδίδοντας μια κρεμώδη αίσθηση. Με μακρά επίγευση στο τελείωμα.

Viognier Κτήμα Σκούρα 

Η μύτη είναι εκφραστική με ένταση και αρώματα ώριμου βερίκοκου, μάνγκο, φουντούκι και ψημένο ψωμί ακολουθούν. Το στόμα γεμίζει με πλούσια αρώματα φρούτων, αλλά και βανίλιας, καρύδας και βουτύρου φουντουκιού.

Viognier Κτήμα Aβαντίς

Στην μύτη βρίσκουμε αρώματα από πυρηνόκαρπα φρούτα όπως βερίκοκο και ροδάκινο, σε δεύτερο φόντο συναντάμε αρώματα από αχλάδι, άνθη εσπεριδοειδών καθώς αμύγδαλο και βανίλια.

Καλή απόλαυση λοιπόν! Ααααα και μη διστάσεις να μας πεις εντυπώσεις μια παρέα είμαστε εδώ!!!!

Διαβάστε επίσης

Παρακαλώ επιβεβαιώστε εάν είστε ΑΝΩ των 18 ετών