Παγκόσμια ημέρα σαμπάνιας - Wine Kingdom

Καλάθι

Παγκόσμια ημέρα σαμπάνιας

Ημερομηνία

17 Οκτωβρίου, 2023

Κατηγορία

Επιλογές

Κοινοποίηση

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Θέλετε να πιείτε μπουρμπουλήθρες με τους φίλους σας την Παγκόσμια Ημέρα Σαμπάνιας 2023, στις 27 Οκτωβρίου; Φανταζόμαστε η απάντηση είναι ναι σε όλες τις γλώσσες

Η σαμπάνια απέκτησε παγκόσμια φήμη λόγω της σύνδεσής της με τους Γάλλους βασιλείς. Οι βασιλείς από όλη την Ευρώπη διέδωσαν το μήνυμα της μοναδικότητας του αφρώδους οίνου από την Καμπανία και τη σύνδεσή του με την πολυτέλεια και την εξουσία στα μέσα του 17ου, 18ου και 19ου αιώνα. Οι κορυφαίοι κατασκευαστές κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια για τη δημιουργία μιας ιστορίας και ταυτότητας για το κρασί τους, συνδέοντάς τους και με την αρχοντιά. Μέσα από τη διαφήμιση και τη συσκευασία του επεδίωξαν να συνδεθεί η σαμπάνια με την υψηλή πολυτέλεια, τις κοινωνικές εκδηλώσεις και τελετουργίες. Οι προσπάθειές τους συνέπεσαν με την ανάδυση μιας μεσαίας τάξης που αναζητούσε τρόπους να δαπανήσει τα χρήματα της σε σύμβολα αναβάθμισης της κοινωνικής της τάξης.


Η σαμπάνια είναι εκλεκτός αφρώδης οίνος που παράγεται από σταφύλια που καλλιεργούνται στη Γαλλία και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της Καμπανίας απ’ όπου πήρε και το όνομα της. Ο όρος “σαμπάνια” χρησιμοποιείται ως γενικός όρος για τον αφρώδη οίνο, αλλά πολλές χώρες τον χρησιμοποιούν αποκλειστικά για αφρώδεις οίνους που προέρχονται απ’ την Καμπανία και παράγονται σύμφωνα με τους κανόνες της διπλής ζύμωσης και παλαίωσης.


Τα κύρια σταφύλια που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή σαμπάνιας είναι “Pinot Noir”, ” Chardonnay” και “Pinot Meunier”. Σύμφωνα με το νόμο της Σαμπάνιας επιτρέπονται μόνο σταφύλια που καλλιεργούνται σύμφωνα με τους κανόνες ονομασίας σε ειδικά καθορισμένα οικόπεδα εντός της ονομασίας που θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή της σαμπάνιας.

Ορισμένοι αφρώδης οίνοι που παράγονται σε άλλες περιοχές του κόσμου χρησιμοποιούν άλλα σταφύλια.
Η σαμπάνια απέκτησε παγκόσμια φήμη λόγω της σύνδεσής της με τους Γάλλους βασιλείς. Οι βασιλείς από όλη την Ευρώπη διέδωσαν το μήνυμα της μοναδικότητας του αφρώδους οίνου από την Καμπανία και τη σύνδεσή του με την πολυτέλεια και την εξουσία στα μέσα του 17ου, 18ου και 19ου αιώνα. Οι κορυφαίοι κατασκευαστές κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια για τη δημιουργία μιας ιστορίας και ταυτότητας για το κρασί τους, συνδέοντάς τους και με την αρχοντιά. Μέσα από τη διαφήμιση και τη συσκευασία του επεδίωξαν να συνδεθεί η σαμπάνια με την υψηλή πολυτέλεια, τις κοινωνικές εκδηλώσεις και τελετουργίες. Οι προσπάθειές τους συνέπεσαν με την ανάδυση μιας μεσαίας τάξης που αναζητούσε τρόπους να δαπανήσει τα χρήματα της σε σύμβολα αναβάθμισης της κοινωνικής της τάξης.

Τι καλύτερο από το να γιορτάσουμε αυτή τη παγκόσμια ημέρα με μια συνταγή?

 Για τους λάτρεις του αλμυρού  Ριζότο Μανιταριών :

Υλικά

  • ρύζι (arborio ή carnaroli ή vialone nano
  • 6-7 φλ. ζωμός κότας (ζεστός)
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 φέτ. μπέικον (ψιλοκομμένη)
  • 500 γρ. μανιτάρια 
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/2 πράσο 
  • 1 ½ φλ.
  • 1/4 φλ. λευκό ξηρό κρασί,
  • 2-3 κ.σ. κονιάκ
  • Αλάτι
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο σχοινόπρασο (προαιρετικά)
  • 4 κ.σ. ψιλοτριμμένη παρμεζάνα
  • Λίγες φλούδες παρμεζάνας

Εκτέλεση

  • Καθαρίζουμε πρώτα όλα τα μανιτάρια με μία βρεγμένη πετσέτα.
  • Αφαιρούμε τη φλούδα και το κοτσάνι αν είναι αναγκαίο. Κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες για το ριζότο μανιταριών.
  • Διατηρούμε το ζωμόζεστό σε μία κατσαρόλα, ίσα που να σιγοβράζει σε χαμηλή φωτιά.
  • Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές από το ελαιόλαδο σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά τα μανιτάρια με το σκόρδο για 3-4 λεπτά. Τα βγάζουμε σε ένα μπολ. 
  • Στο ίδιο τηγάνι, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι (το πράσο αν το βάλετε) και το μπέικον. Σοτάρουμε για 2 λεπτά και προσθέτουμε το ρύζι.
  • Ανακατεύουμε και σοτάρουμε για 2 λεπτά να λαδωθεί το ρύζι και να γίνει διάφανο.
  • Σβήνουμε με το κρασί και το κονιάκ. Αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ και να στεγνώσει το ρύζι.
  • Ρίχνουμε μια κουτάλα ζεστό ζωμό στο ρύζι, ανακατεύουμε και αφήνουμε να απορροφηθεί όλος ο ζωμός.
  • Συνεχίζουμε να προσθέτουμε στο ριζότο, 1/2 φλ. ζωμό τη φορά ανακατεύοντας τακτικά.
  • Κάθε φορά, πριν προσθέσουμε την επόμενη δόση ζωμού, πρέπει πρώτα να έχει απορροφηθεί η προηγούμενη δόση ζωμού.
  • Η όλη διαδικασία διαρκεί γύρω στα 20-25 λεπτά.
  • Μέχρι δηλαδή να χυλώσει το ριζότο, να αποβάλει το άμυλο, να γίνει σαν κρέμα η σάλτσα του και η καρδιά του ρυζιού να κρατάει ελαφρά, δηλαδή να είναι al dente. Αλατοπιπερώνουμε.
  • Στο τέλος, ρίχνουμε μέσα τα μανιτάρια με τα ζουμιά τους, το βούτυρο και την παρμεζάνα.
  • Ανακατεύουμε πολύ καλά, να κρεμώσει το ριζότο.
  • Πασπαλίζουμε με το σχοινόπρασο.
  • Να θυμάστε ότι το ρύζι στο ριζότο, θα συνεχίσει να ψήνεται αφού το βγάλουμε από την φωτιά για τα επόμενα 2-3 λεπτά λόγω της θερμοκρασίας που έχει αναπτύξει στο τηγάνι.  Άρα είναι πολύ βασικό να μην παραβράσει πάνω στη φωτιά.
  • Σερβίρουμε το ζεστό ριζότο σε πιάτα ζεστά (κατά προτίμηση) χτυπώντας το πιάτο ελαφρά από κάτω ώστε να απλώσει το ρύζι και να κοπεί ο βρασμός του. Τρίψτε μπόλικο πιπέρι!

Επιλογές Συνοδευτικής Λευκής Ξηρής  Σαμπάνιας

Karanika Brut Cuvee

Αχυροκίτρινο χρώμα με λεπτές φυσαλίδες.. Κομψή, φινετσάτη μύτη με έντονα στοιχεία φυτικότητας και κάποιες νύξεις φρυγανισμένου ψωμιού, ζυμών και ξηρών καρπών. Στόμα απόλυτα ξηρό, με οξύτητα που προκαλεί, ενισχύοντας την αίσθηση της φρεσκάδας που δημιουργεί ο αφρισμός.

Amalia Brut Κτήμα Τσέλεπος

Αχυροκίτρινο χρώμα με λεπτές φυσαλίδες.Κομψή, φινετσάτη μύτη με έντονα στοιχεία φυτικότητας και  νύξεις φρυγανισμένου ψωμιού, ζυμών και ξηρών καρπών. Στόμα απόλυτα ξηρό, με οξύτητα που προκαλεί, την αίσθηση της φρεσκάδας που δημιουργεί ο αφρισμός.

Για τους φαν του γλυκού:

Πάβλοβα με σάλτσα Φρούτων 

Υλικά

  • 50 γραμμ. ασπράδι αυγού
  • 100 γραμμ. ζάχαρη
  • ξύσμα λεμονιού
  • 1 πρέζα αλάτι
  • Σαντιγί( μπορείτε να την προμηθευτείτε από το ζαχαροπλαστείο της γειτονιάς σας)είτε έτοιμη από το σούπερ μάρκετ.
  • φράουλες
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150οC, στον αέρα.
  • Στο σταθερό μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια με τη ζάχαρη άχνη αρχικά σε χαμηλή ταχύτητα και όταν αναμειχθούν τα υλικά ανεβάζουμε στην υψηλή ταχύτητα. Χτυπάμε για 10 λεπτά μέχρι να αφρατέψει η μαρέγκα και να σχηματιστούν απαλές κορυφές στην επιφάνειά της. Προσθέτουμε το κορν φλάουρ και το ξύδι και με τη σπάτουλα ανακατεύουμε απαλά και κυκλικά μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά. 
  • Ισο-μοιράζουμε τη μαρέγκα σε δύο λαμαρίνες στρωμένες με λαδόκολλα. Με σπάτουλα ή κουτάλι στρώνουμε τη μαρέγκα σε κυκλικό σχήμα διαμέτρου περίπου 20 εκ. Ψήνουμε για 45 λεπτά. Αφήνουμε τις μαρέγκες να κρυώσουν μέσα στον κλειστό φούρνο. 
  • Παράλληλα χτυπάμε την κρύα κρέμα γάλακτος σε σαντιγί. Την αποθηκεύουμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε. 
  • Όταν οι μαρέγκες κρυώσουν καλά, απλώνουμε τη μισή ποσότητα σαντιγί στην κορυφή της μιας μαρέγκας. Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε ψιλοκομένες φράουλες στην επιφάνεια της σαντιγί. Καλύπτουμε με την άλλη μαρέγκα, συνεχίζουμε με σαντιγί και τις φράουλες. Ολοκληρώνουμε το γαρνίρισμα προσθέτοντας μαρμελάδα φράουλα. Σερβίρουμε αμέσως. Η πάβλοβα διατηρείται στο ψυγείο για 3-4 ημέρες.

Συνδυαστικές επιλογές Ροζέ Ξηρής Σαμπάνιας

Taittinger Brut Prestige

 Μύτη,εκφραστική. Χαρίζει αρώματα κόκκινων φρούτων  άγριο βατόμουρο, κεράσι, φραγκοστάφυλο Στον ουρανίσκο, αυτό το κρασί προκαλεί μια λεπτή ισορροπία βελούδινα υφής και πλήρους γεύσης του σώματος. Οι γεύσεις θυμίζουν φρέσκα, τραγανή κόκκινα φρούτα. Ο ουρανίσκος μπορεί να συνοψιστεί σε τέσσερις λέξεις: ζωηρή, φρουτώδη, φρέσκια και κομψή, όπως μπορεί να είναι μόνο ένα ροζέ μίγμα.

Moet Chandon Ice Rose Imperial

 Λαμπερό ροζ χρώμα στην όψη με κεχριμπαρένιες αποχρώσεις. Ένα μαγευτικό αρωματικό μπουκέτο από κόκκινα φρούτα (άγρια φράουλα, βατόμουρο, κεράσι) και ανθικά αρώματα στα οποία κυριαρχεί το τριαντάφυλλο. Στο τελείωμα αφήνει μια λεπτή αίσθηση πιπεριού.

Δοκιμάστε τες και θα μας θυμηθείτε!!

Παρακαλώ επιβεβαιώστε εάν είστε ΑΝΩ των 18 ετών