Καλάθι

Orange Wines

Ημερομηνία

14 Ιουλίου, 2023

Κατηγορία

Κρασί και διατροφή

Κοινοποίηση

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Orange Wines

Υπάρχουν όντως… Orange Wines; Η απάντηση είναι ΝΑΙ ! Και τον τελευταίο καιρό  αποκτούν όλο και περισσότερη αναγνώριση ανάμεσα στους οινόφιλους αρχάριους ή και μη.

Αρχικά , ποια η σχέση τους με τα πορτοκάλια; Η απάντηση είναι: καμία, αν εξαιρέσεις ίσως το χρώμα!

Ένα  orange wine προέρχεται από λευκά σταφύλια. Επειδή οι φλούδες και τα κουκούτσια περιέχουν πικρά και στυφά στοιχεία όπως φαινόλες και τανίνες, η συνήθης πρακτική κατά τη λευκή οινοποίηση είναι να αφαιρούνται και να μένει μόνο ο χυμός του φρούτου. Από την άλλη πλευρά, ένα πορτοκαλί κρασί είναι ένα είδος λευκού κρασιού που προκύπτει αν αφήσουμε τα στέμφυλα (δηλαδή τις φλούδες) και τα κουκούτσια λευκών σταφυλιών σε επαφή με τον χυμό τους – τον μούστο. Αποτέλεσμα αυτού θα είναι το τελικό προϊόν να έχει ένα βαθύ πορτοκαλί χρώμα αντί για λευκό, καθώς συγκεντρώνει τις φυσικές χρωστικές από τα στέμφυλα

Η διαδικασία αυτή διαρκεί από μια εβδομάδα μέχρι και πολλούς μήνες και συνήθως πρόκειται για μια φυσική διαδικασία που χρησιμοποιεί ελάχιστα έως καθόλου πρόσθετα, ενδεχομένως ούτε καν ζύμες! Γι’ αυτό και τα orange wines είναι πολύ διαφορετικά από τα συνήθη λευκά στο στόμα και στη μύτη και ίσως σε ένα βαθμό πιο κοντά με τα κόκκινα! Είναι ξηρά, αρκετά έντονα έως στυφά, με έντονη οξείδωση πολλές φορές που τα κάνει λίγο πιο ξινά, ακόμη και καπνιστά. Μπορεί να έχουν αρώματα ώριμων μήλων και ροδάκινων, μελιού, ξύλου, ξηρών καρπών και τσαγιού, μεταξύ άλλων.

Οι ποικιλίες σταφυλιών που τείνουν να προσφέρονται καλύτερα για τα orange wines διαθέτουν αρωματικά σταφύλια όπως ενδεικτικά το Ασύρτικο, το Μοσχάτο, το Βιδιανό, ο Ροδίτης, και από τα ξένα το Gewürztraminer και το Riesling. Το καλό με τη χρήση αρωματικών σταφυλιών για την παραγωγή σε πορτοκαλί κρασί είναι ότι μερικές φορές μπορεί μεν να είναι υπερβολικά λουλουδάτα, αλλά το ότι μένουν περισσότερο χρόνο μέσα στις φλούδες και στα στέμφυλα είναι ένα γεγονός που μπορεί πραγματικά να χαλιναγωγήσει τα αρωματικά τους χαρακτηριστικά και να τους δώσει δομή και λίγο περισσότερη οξύτητα, να τα κάνει πραγματικά ενδιαφέροντα.

Αλμυρά, καπνιστά και πλούσια λιπαρά τυριά και αλλαντικά ωρίμανσης είναι από τα καλύτερα pairings για τα orange wines, ενώ συνδυάζεται άψογα με πιάτα από έθνικ, μεσογειακές και Ασιάτικες κουζίνες. Γενικά, ο συνδυασμός της οξύτητας, της φρεσκάδας του λευκού σταφυλιού και των τανινών κάνει το πορτοκαλί κρασί έναν καλό συνδυασμό με λιπαρές, πλούσιες γεύσεις, όπως το αρνί ή το κόκκινο κρέας μαγειρεμένο πικάντικα στην κατσαρόλα, ενώ συνδυάζεται πολύ αρμονικά με ωμά όστρακα, σούσι, καπνιστά λιπαρά ψάρια, αυγοτάραχο, κυνήγι, άγρια μανιτάρια, τρούφα και γενικά κάθε τι που θεωρείται winekiller.

 Σε αρκετά μέρη του κόσμου  παράγονται orange wines  ,από την αρχαιότητα ακόμη. Τρανταχτά παραδείγματα με σχετική ιστορία εκατοντάδων ως και χιλιάδων ετών είναι η βορειοανατολική Ιταλία και η Σλοβενία, καθώς και η Γεωργία. Στα πιο πιο πρόσφατα παραδείγματα κατατάσσεται  η περιοχή του Ζουρά στη Γαλλία, ακόμη και η Νότιος Αφρική, η Αυστραλία και οι ΗΠΑ. Και αυτή, λοιπόν ήταν , η βασική ιστορία πίσω από τα πορτοκαλί ή orange κρασιά. 

Εξερευνήστε την αντίστοιχη κατηγορία με orange wines στο e-shop μας και δοκιμάστε το πρώτο σας πορτοκαλί κρασί!

Παρακαλώ επιβεβαιώστε εάν είστε ΑΝΩ των 18 ετών