Μια φορά και ένα καιρό.. ήταν το Lacovino!
Πάντα μου άρεσαν πολύ τα παραμύθια. Το δικό μας ξεκίνησε μερικές εβδομάδες νωρίτερα όταν καλέσαμε το Διαμαντή Φαραντάτο και του ανακοινώσαμε πως θέλαμε να τον γνωρίσουμε από κοντά. Η αντίδραση του εγκάρδια, γεμάτη χαρά, σχέδια και εκπλήξεις.
Το οινοποιείο Lacovino βρίσκεται στην καρδιά του λακωνικού κάμπου, στο Βλαχιώτη και πρόκειται για μια υπέροχη οικογενειακή υπόθεση. Τα ιδιόκτητα αμπέλια συμπληρώνονται από συνεργαζόμενα στη γύρω περιοχή, στα οποία όπως διαπιστώσαμε γίνονται συχνοί έλεγχοι ποιότητας.
Μια πανέμορφη αυλή από γκαζόν και πολύχρωμα λουλούδια οδηγεί στο χώρο του οινοποιείου. Εκεί το ξύλο παντρεύεται αρμονικά με τη πέτρα κάνοντας το χώρο ζεστό και φιλόξενο. Καθόλου παράξενο βέβαια, καθώς ο Διαμαντής άφησε το επάγγελμα του επιπλοποιού στην Αθήνα για τα μάτια της όμορφη επαρχίας όπου οι δυο γλυκύτατες κορούλες του θα μπορούσαν να χαρούν τη παιδική τους ηλικία ανέμελα.
Μας περίμενε ο χώρος υποδοχής με τους πανέμορφους πίνακες και τη μεγάλη τραπεζαρία γεμάτη με ένα σωρό γαστρονομικά μεζεδάκια. Πιο δίπλα το χημείο, το οποίο ο Διαμαντής Φαραντάτος προσέχει ευλαβικά και οι δεξαμενές που φιλοξενούν τα φρέσκα κρασιά της χρονιάς. Και επειδή καταφέραμε να τα δοκιμάσουμε, αρκεί να σημειώσω ότι αν τα κρασιά του 2015 σας άρεσαν, τότε κρατηθείτε γιατί η νέα σοδειά θα σας ξετρελάνει!
Χωρίς οινική κληρονομιά να ρέει στης φλέβες του και με μοναδικό του όπλο το πάθος του για το κρασί, ο Διαμαντής καταφέρνει με πολύ πείσμα και διάβασμα να δημιουργήσει έξι απίθανα κρασιά τόσο διαφορετικά μεταξύ τους. Αυτοδημιούργητος λοιπόν οινοπαραγωγός!
Το λογότυπο μας είχε τραβήξει αμέσως την προσοχή. Φινετσάτο και τόσο πρωτότυπο. Το κλασικό βαρέλι με τις δούγιες συνδυάζεται με το σχήμα τουλίπας ενός ποτηριού κρασιού. Μια πιο προσεκτική ματιά θα οδηγήσει στο χείλος του που φέρει τη μορφή από τα τείχη του πύργου.
Το αμπέλι, το κρασί, η φιάλη, είναι απόλυτα προσεγμένα έως τη παραμικρή λεπτομέρεια. Η ονομασία των κρασιών είναι εμπνευσμένη από τους πύργους και τα κάστρα της λακωνικής γης.
Ακολουθώντας τη παράδοση, ξεκινήσαμε από τα λευκά. Στα ποτήρια μας προσθέσαμε το Φιλέρι, που όπως μάθαμε είναι ο «μπαμπάς» του περιβόητου Μοσχοφίλερου. Του αρέσουν ανάλαφρες γεύσεις, όπως πίτσα, για να ταιριάξουν με το δροσερό του σώμα και τις απαλές νότες λεμονανθών και ροδάκινου. Η Κυδωνίτσα, που είναι άλλωστε και η τοπική λευκή ποικιλία της Λακωνίας, είναι μια από τις καλύτερες που θα έχετε δοκιμάσει, με τα έντονα αρώματα του φρούτου σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Αγαπημένη επιλογή! Η Μαλαγουζιά έχει ήδη κάψει πολλές καρδιές και βροντοφωνάζει ψάρι. Ένα κρασί με λιπαρότητα που ισορροπεί επιδέξια με τη διακριτική οξύτητα. Τέλος το Chardonnay, με εξίσου λιπαρό στόμα και αρώματα πυρηνόκαρπων φρούτων σε αποχρώσεις απαλού χρυσού.
Μονοποικιλιακό ροζέ κρασί από Syrah δεν θα βρείτε πολλά. Το Άπαρτο έχει ήδη το δικό του φανατικό κοινό και δεν θα μπορούσε γίνει διαφορετικά. Παιχνιδιάρικα αρώματα φράουλας, τσιχλόφουσκας, άγριου βύσσινου και κράνμπερι ξεπηδούν από το ποτήρι με μια διακριτική αίσθηση από μαύρο πιπέρι.
Είχε πλέον νυχτώσει όταν ήρθε η ώρα για το Αγιωργίτικο, τουλάχιστον είχε σταματήσει να βρέχει. Ένα φρέσκο ερυθρό με σώμα που καταφέρνει να σε ξεγελάσει και να νομίσεις ότι έχει φιλοξενηθεί σε βαρέλι. Μαρμελαδένια αρώματα και μαλακές τανίνες συντροφεύουν στη μπαχαρένια επίγευση. Τα κρασιά έλαβαν μέρος σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς φέτος, και απέσπασαν πολλές βραβεύσεις.
Οι εξαιρετικές ικανότητες οινοποίησης του Διαμαντή, μπορούν να συγκριθούν μονάχα με τη μεγάλη και γενναιόδωρη καρδιά του. Ξέρω, είναι κάτι που συνήθως γράφουμε ως εντυπώσεις επιστροφής. Όμως όχι σε αυτή τη περίπτωση!
Υπέροχη δουλειά από υπέροχους ανθρώπους.
Οφείλω να ομολογήσω ότι θα ήθελα να είχαμε περισσότερο χρόνο στη διάθεση μας και να «κλέψουμε» λίγο ακόμα το Διαμαντή από τα οινικά του σχέδια, αλλά όπως μου λέει συχνά ο πατέρας μου, από λίγο και πάλι!
Οκ, νομίζω το καταλάβατε! Είμαστε Lacovino-μανείς!