Κρασί , συμβουλές για μια γευστική δοκιμή - Wine Kingdom

Καλάθι

Κρασί , συμβουλές για μια γευστική δοκιμή

Ημερομηνία

12 Ιανουαρίου, 2017

Κατηγορία

Επιλογές, Οινογνωσία

Κοινοποίηση

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Σίγουρα θα συμφωνήσεις με την κεντρική ιδέα. Μας αρέσει να δοκιμάζουμε κρασί. Βασικά αυτό.

Αν όμως η δοκιμή μπορούσε να γίνει ακόμα πιο ενδιαφέρουσα; Τι θα έλεγες;

Για τον κάθε ένα από εμάς είναι ένα μονοπάτι αρκετά διαφορετικό. Ίσως και να χρειάζεσαι μερικά μονάχα βήματα για να το διασχίσεις. Το σίγουρο είναι ότι όσο απολαμβάνεις τη διαδρομή, ανακαλύπτεις καινούργιες υπέροχες λεπτομέρειες που δεν είχες παρατηρήσει ότι υπήρχαν νωρίτερα και αυτό κάνει το δρόμο σου λίγο πιο μακρύ και ελκυστικό.

Για να ξεκινήσεις μια γευστική δοκιμή χρειάζεσαι μονάχα ένα ποτήρι κρασί και τη καλή σου διάθεση. Άλλωστε όπως τα περισσότερα πράγματα έτσι και αυτό χρειάζεται επανάληψη και εξάσκηση. Μην ξεχνάς, η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα!

Σημειώνουμε τα βήματα που εμείς ακολουθούμε κάθε φορά που ανοίγουμε μια φιάλη και θα σε βοηθήσουν να γίνεις ειδικός, αλλά και να καταλάβεις τι είναι αυτό που σου αρέσει τελικά σε ένα κρασί.

Μπορούμε να ξεκινήσουμε σημειώνοντας τα βασικά.

Με μια ματιά

Το πρώτο βήμα είναι ιδιαίτερα εύκολο και γρήγορο. Ελέγχουμε το χρώμα του κρασιού και τις ιδιαίτερες ανταύγειες του, ιδανικά σε φόντο λευκής επιφάνειας.

Μύτη

Ανακινώντας το ποτήρι του δίνουμε τη δυνατότητα να αναπνεύσει και να αναπτύξει τα αρώματα του. Ένας εύκολος τρόπος για να ξεκινήσουμε είναι με την πρώτη αίσθηση που μας βγάζει. Φρούτα, άνθη ή μπαχαρικά;

Τα πρωτογενή του αρώματα έχουν σχέση με το σταφύλι και τα δευτερεύοντα με τη ζύμωση. Ο μαγικός κόσμος των αρωμάτων ανάλογα με το είδος του κρασιού σας επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις. Μήλο, γκρέιπφρουτ, ανανά, κίτρο, ροδάκινο, κεράσι, φράουλα, βύσσινο και ένα σωρό άλλα.

Τα τριτογενή σχετίζονται με την ωρίμανση στη φιάλη ή σε βαρέλι. Εκεί κρύβονται αρώματα βανίλιας, καπνού, σοκολάτας, δέρματος.

Στόμα

Ήρθε επιτέλους η ώρα να δοκιμάσουμε!

Οκ, ξέρω. Το αν είναι ξηρό ή όχι μπορούμε να το δούμε και από την ετικέτα.

Με την πρώτη γουλιά ανακαλύπτουμε αν έχει στόμα πλούσιου όγκου ή είναι ελαφρύ σαν να πίνεις νερό. Ένα λευκό μπορεί να έχει λεμονάτες γεύσεις ή από τροπικά φρούτα, ενώ ένα ερυθρό ίσως να κρύβει νότες φράουλας, κερασιού και βύσσινου.

Η επίγευση είναι η αίσθηση που μένει στο στόμα μας στο τέλος κάθε γουλιάς. Πόση ώρα μένουν κοντά σου τα ίχνη από τα φρούτα ή μπαχαρικά μέχρι να χαθούν;

Την επόμενη φορά που θα ανοίξεις μια φιάλη, χρησιμοποίησε τα παραπάνω στάδια. Ίσως ανακαλύψεις ακόμα περισσότερα για το αγαπημένο σου κρασί!

Διαβάστε επίσης

Παρακαλώ επιβεβαιώστε εάν είστε ΑΝΩ των 18 ετών