Κρασί και διατροφή με την Δέσποινα Μαρσέλου - Wine Kingdom

Καλάθι

Κρασί και διατροφή με την Δέσποινα Μαρσέλου

Ημερομηνία

30 Σεπτεμβρίου, 2016

Κατηγορία

Κρασί και διατροφή

Κοινοποίηση

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Η σχέση μας με το κρασί ξεκίνησε από κάτι πολύ μικρό για να γίνει μια μεγάλη αγάπη, από αυτές που δεν θα περίμενες ποτέ στη ζωή σου να γνωρίσεις. Και όσο ο καιρός περνάει τόσο εμείς γνωρίζουμε ακόμα περισσότερα και χανόμαστε σε ένα μυθικό κόσμο, όπου το μόνο που το μόνο που χρειάζεσαι είναι να έχεις όρεξη και καλή διάθεση!

Και εμείς έχουμε πολύ και από τα δυο!   

Θέλαμε να μάθουμε όλο και περισσότερα από τα κρυμμένα μυστικά του, χρειαζόμασταν όμως βοήθεια. Προσεγγίσαμε λοιπόν, την κλινική διαιτολόγο – διατροφολόγο Δέσποινα Μαρσέλου, η οποία μας δίνει χρήσιμες πληροφορίες για το λατρεμένο μας κρασί!

13669461_1107043376027820_8157207407946281134_o

 

Ποιες είναι οι ευεργετικές ιδιότητες του κρασιού?

Η μετριοπαθής κατανάλωση κρασιού δρα τονωτικά για την μνήμη αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι προστατεύει τον εγκέφαλο τόσο από βλάβες στους μηχανισμούς της μνήμης, όσο και από σοβαρότερες εγκεφαλικές παθήσεις όπως η Νόσος του Alzheimer.

Επισταμένες έρευνες έχουν εστιάσει στην αντιοξειδωτική δράση της ρεσβερατρόλης όπου βρίσκεται στο φλοιό του κόκκινου σταφυλιού και την συσχετίζουν με μείωση του καρκίνου του μαστού και του προστάτη αλλά και με μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων εως και 44% στις γυναίκες.

Ποιο είναι το προτεινόμενο μέτρο κατανάλωσης καθημερινά για τον άνδρα και την γυναίκα?

Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας η μερίδα δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 2 ποτήρια στους άντρες και το 1 στις γυναίκες. Ενδεικτικό Μέγεθος μερίδας 140ml.

Με την σωστή διατροφή και την σωστή κατανάλωση κρασιού, ποιοι κίνδυνοι μπορούν να αποφευχθούν?

Πρώτα από όλα το σωματικό μας βάρος παραμένει σταθερό-σημαντικός παράγοντας για να αποφευχθούν σημαντικές παθήσεις όπου σχετίζονται με το βάρος όπως ο διαβήτης. Η κακή διατροφή και η αλόγιστη χρήση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε εκφυλισμό του ήπατος ενώ παρεμποδίζει την απορρόφηση βιταμινών και ιδιαίτερα εκείνων του συμπλέγματος Β, οδηγεί συχνά σε βλάβη και εκφύλιση των περιφερικών νεύρων.

Και οι θερμίδες που λαμβάνουμε από το κρασί, δεν μας επιβαρύνουν?

Εάν η κατανάλωση γίνεται με μέτρο και στα πλαίσια μιας ισορροπημένης μεσογειακή διατροφής, όχι!

Είναι το κόκκινο κρασί υγιέστερο σε σχέση με το λευκό?

Το κόκκινο κρασί ξεχωρίζει για την περιεκτικότητά του σε πολυφενόλη, ρεσβερατόλη και ανθοκυάνες Αυτές οι ουσίες αυξάνουν την αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική δράση του κόκκινου κρασιού σε σχέση με το λευκό.

Επίσης το κόκκινο κρασί εμπεριέχει διπλάσια ποσότητα σιδήρου περίπου 4%, εν σύγκριση με το λευκό πού έχει 2%.

Κρασί και διαβήτης? Συνδυάζονται?

Εάν η κατανάλωση γίνεται μαζί με φαγητό που τηρεί τα μεσογειακά πρότυπα (αποφεύγονται τηγανιτά, ντρέσσινγκ, λιπαρά τυριά)  και δεν ξεπερνάει την παραπάνω συνιστάμενη μερίδα τότε ναι.

Δέσποινα, σε ευχαριστούμε πολύ!

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες συμβουλές από την Δέσποινα στην σελίδα της www.getactive.gr 

 

 

Διαβάστε επίσης

Παρακαλώ επιβεβαιώστε εάν είστε ΑΝΩ των 18 ετών