Η άνοιξη φέρνει αλλαγές και όχι μονάχα στη διάθεση μας, αλλά σε εκείνα τα μεγάλα πρακτικά θέματα που θα σε αναγκάζουν να σηκώσεις μανίκια. Ξέρεις τι εννοώ. Χαλιά, ρούχα, παπούτσια και ίσως μια γενική στο σπίτι, έτσι για να καλωσορίσεις τη νέα σεζόν. Μην αγχώνεσαι στη σκέψη!
Μαζί έρχονται όλες εκείνες οι ανάλαφρες γεύσεις και πιάτα που αντικαθιστούν τη βαριά χειμωνιάτικη κουζίνα και μας πλημμυρίζουν με τη φρεσκάδα και τα αρώματα τους. Δροσερές σαλάτες, αρωματικά λαδερά, μυρωδάτες τάρτες και τραγανά ψαράκια ανυπομονούν να γεμίσουν τη κοιλίτσα μας. Ελπίζω, τώρα να χαλάρωσες λιγάκι.
Η galette της Ερμιόνης είναι πεντανόστιμη και ελαφριά με φινετσάτο ανοιξιάτικο χαρακτήρα. Αν και τα ζωηρά χρώματα καταφέρνουν να κλέψουν τις πρώτες εντυπώσεις, μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι αυτό που ακολουθεί όταν τη δοκιμάσεις είναι πολύ πιο έντονο. Ανήκει στις συνταγές που πρέπει-οπωσδήποτε-να-φτιάξω και μάλιστα έχει πάρει προτεραιότητα στη λίστα.
Όσο την ετοιμάζεις γέμισε ένα ποτηράκι με το Δίκαιο Οίνο των αμπελώνων Τριανταφυλλόπουλου και φύλαξε το υπόλοιπο για το τραπέζι. Το λευκό με καταγωγή από την Κώ, θα δέσει αρμονικά με την τάρτα καθώς τα τυράκια και η ντομάτα αναζητούν κρασί με οξύτητα. Ο συνδυασμός των ποικιλιών Ασύρτικο με Αθήρι έχει ακριβώς για να δέσει η αρωματική παλέτα του πιάτου με το δροσερό λευκό στο ποτήρι σου.
Προετοιμασία: 60’
Ψήσιμο: 50’
Μερίδες: 2-4
Για τη ζύμη:
250 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
115 γραμμ. βούτυρο παγωμένο, κομμένο σε κυβάκια
60 γραμμ. γιαούρτι στραγγιστό
60 ml νερό παγωμένο
τον κρόκο από 1 μεγάλο αυγό, ανακατεμένο με 1 κουταλάκι του γλυκού νερό
Για τη γέμιση:
2 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
αλάτι, πιπέρι
150 γραμμ. ξινομυζήθρα
250 γραμμ. ντοματίνια, κομμένα σε φέτες
50 γραμμ. φέτα, τριμμένη με τα δάχτυλά μας
Εκτέλεση
1.Βάζουμε στο δοχείο του επεξεργαστή τροφίμων το αλεύρι και το αλάτι και τα ανακατεύουμε για 2-3 δευτερόλεπτα.
2.Προσθέτουμε το βούτυρο και δουλεύουμε τα υλικά μέχρις ότου η ζύμη να θυμίζει χοντροτριμμένα ψίχουλα.
3.Σε μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι μαζί με το νερό και ρίχνουμε το μίγμα στον επεξεργαστή τροφίμων.
4.Σταματάμε τη λειτουργία του επεξεργαστή αμέσως μόλις σχηματιστεί μια ομοιόμορφη και απαλή ζύμη (φροντίζουμε να μην τη δουλέψουμε για πολλή ώρα, μας ενδιαφέρει απλά να ενωθούν όλα τα υλικά).
5.Τη μεταφέρουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια, τη ζυμώνουμε για λίγη ώρα και αφού της δώσουμε το σχήμα πεπλατυμένου δίσκου, την καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον (ιδανικά για ένα βράδυ).
6.Για τη γέμιση, ζεσταίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία τη 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο μαζί με το βούτυρο.
7.Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε τα κρεμμύδια να μαγειρευτούν για 40-45’, ανακατεύοντας τα ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν.
8.Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις.
9.Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγουμε σε δίσκο με διάμετρο 25 εκ. Τη μεταφέρουμε σε ταψί πάνω στο οποίο έχουμε τοποθετήσει αντικολλητικό χαρτί.
10.Απλώνουμε την ξινομυζήθρα, αφήνοντας περιμετρικά ένα περιθώριο 4-5 εκ. Τοποθετούμε από πάνω τα καραμελωμένα κρεμμύδια και τακτοποιούμε τις φέτες ντομάτας. Αλατοπιπερώνουμε και διασκορπίζουμε από πάνω τη φέτα.
11.Διπλώνουμε τη ζύμη πάνω από τη γέμιση και περιχύνουμε την galette με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, αλείφουμε καλά τη ζύμη με τον κρόκο.
12.Ψήνουμε την galette στη μεσαία θέση του φούρνου για 50’, μέχρι να μαλακώσουν τα ντοματίνια και να ροδίσει όμορφα η ζύμη.
13.Τη βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει για 5-10’. Την απολαμβάνουμε ζεστή.
Σημειώσεις:
Η ζύμη μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 2 ημέρες.
Εάν δεν διαθέτουμε επεξεργαστή τροφίμων μπορούμε να δουλέψουμε τη ζύμη με τα χέρια μας.