Επιστροφή στην τάξη: Ξινόμαυρο - Wine Kingdom

Καλάθι

Επιστροφή στην τάξη: Ξινόμαυρο

Ημερομηνία

14 Μαρτίου, 2017

Κατηγορία

Επιλογές

Κοινοποίηση

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Και ενώ περιμένουμε να έρθει ο χειμώνας – απ’ όσο διάβασα θα πρέπει να κάνουμε υπομονή έως τον Ιούλιο – ο Βορράς διαθέτει έναν ακόμα άσσο εκτός από την οικογένεια Σταρκ.
Ο δικός μας βασιλιάς του Βορρά είναι δίχως καμία αμφιβολία το Ξινόμαυρο! Πρόκειται για μια ιδιαίτερα χαρισματική ποικιλία που μπορεί να κοιτάξει στα μάτια δυνατά γαλλικά ονόματα χωρίς ίχνος αμφιβολίας για τις δυνατότητες της.
Βέβαια όπως συμβαίνει συνήθως σε κάθε ιστορία, τα πράγματα δεν ήταν πάντοτε ρόδινα. Στις αρχές του 20ού αιώνα, οι αμπελώνες της Νάουσας προσβλήθηκαν από φυλλοξήρα και σταδιακά καταστράφηκαν. Στη δεκαετία του 1960, η καλλιέργεια στην περιοχή μετά από προσεκτική φροντίδα καταφέρνει να ζωντανέψει και πάλι.
Τα κρασιά από Ξινόμαυρο μπορούν να θυμίσουν φινετσάτα ερυθρά από Nebbiolo ή Pinot Noir, χαρακτηρίζονται από έντονες τανίνες και ψηλή οξύτητα, καθιστώντας απαραίτητη την παλαίωση τους σε δρύινα βαρέλια. Συναντάμε δυο τρόπους οινοποίησης, τη παραδοσιακή, που χαρίζει αρώματα ελιάς, ντομάτας, δαμάσκηνου, αποξηραμένων φρούτων με ψηλές τανίνες και τη μοντέρνα με πλούσια αρώματα φρούτων, έντονο χρώμα αλλά λιγότερο επιθετικές τανίνες.

 

Περιοχές ΠΟΠ Νάουσα                       ΠΟΠ Αμύνταιο

ΠΟΠ Γουμένισσα                 ΠΟΠ Ραψάνη

Κατηγορία Κρασιά ερυθρά, ροζέ, αφρώδη
Χρώμα Απαλό ρουμπινί – πιο σκούρο ανάλογα με τη παλαίωση
Μύτη Ντομάτα, ελιά, φράουλα, αποξηραμένα φρούτα, ώριμο δαμάσκηνο, πελτές ντομάτας, μαύρο κεράσι
Σώμα Μέτριος όγκος
Γευστικός συνδυασμός Κόκκινες σάλτσες, μοσχαράκι κοκκινιστό, λουκάνικα, ψητά σχάρας, κρεατόπιτες, στιφάδο, μανιτάρια
Παλαίωση Ναι

Πολύπλοκα αρώματα με πρωταγωνιστές τις νότες από ντομάτα και ελιά, συχνά συνοδευόμενες από σκούρα μαύρα φρούτα, αποξηραμένους τόνους και μαρμελάδα φρούτων του δάσους. Η παραμονή στο βαρέλι θα προσθέσει βανίλια, καπνό και νύξεις σοκολάτας, ενώ δεν λείπει και η γήινη παρουσία του μανιταριού.
Τα περισσότερα ερυθρά Ξινόμαυρα που θα συναντήσετε, δεν θα μπορέσουν να καταναλωθούν ως απεριτίφ καθώς οι υψηλές τανίνες δημιουργούν ένα αναμενόμενο μούδιασμα στο στόμα. Η ποικιλία ταιριάζει με μια μεγάλη πληθώρα γαστρονομικών συνδυασμών: Κόκκινες σάλτσες, κρέατα φούρνου ή ψητά σχάρας. Λατρεύει πιάτα με μοσχαράκι κοκκινιστό (όπως γιουβέτσι ή με χυλοπίτες), λουκάνικα, ποικιλίες κρεατικών, στιφάδο, κρεατόπιτες. Μπορούμε να το φανταστούμε δίπλα σε ψαρονέφρι με αποξηραμένα δαμάσκηνα, κρέας κατσαρόλας με μανιτάρια, πικάντικα αλλαντικά, κίτρινα τυριά ή λιπαρά λευκά.
Για τα ροζέ, όπως είναι αναμενόμενο κατεβαίνουμε πιο χαμηλά στην σκάλα της έντασης. Τα ροζέ και αφρώδη κρασιά από Ξινόμαυρο ταιριάζουν με ψάρια όπως πέστροφα ή σολομό, φρέσκα θαλασσινά, σούσι, πίτσες και finger food. Λαδερά πιάτα ταιριάζουν όμορφα με ξηρά Ξινόμαυρα. Εναλλακτικά, ημίξηρα ή αφρώδη θα καθίσουν μαζί με φρουτοσαλάτες, ελαφριά γλυκά με κρέμα και φρούτα ή ως απεριτίφ.
Όποιο κρασί και αν αποφασίσεις να απολαύσεις, το σίγουρο είναι πως από τη πρώτη κιόλας γουλιά αντιλαμβάνεσαι πως βρίσκεσαι μπροστά σε κάτι ξεχωριστό.
Ευτυχώς ο δικός μας βασιλιάς δεν κινδυνεύει από τους Μπόλτον ή τους Λάνιστερ.

Διαβάστε επίσης

Παρακαλώ επιβεβαιώστε εάν είστε ΑΝΩ των 18 ετών