Καλάθι

Επισκεφτήκαμε το οινοποιείο Volacus

volacus-20

Ημερομηνία

22 Σεπτεμβρίου, 2016

Κατηγορία

Μη κατηγοριοποιημένο

Κοινοποίηση

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

ha

 

Το καλοκαίρι βρεθήκαμε στην Τήνο, έχοντας ακούσει για τα ωραία χωριουδάκια του νησιού και το καλό φαγητό. Και αρχίσαμε τις βόλτες! Αφήνοντας πίσω μας τη χώρα, πήραμε το στριφογυριστό δρόμο προς τα χωριά Βώλακας και Φαλατάδος, με σκοπό να γνωρίσουμε τους ολοστρόγγυλους γρανιτένιους ογκόλιθους και τον τόπο που με βάση τους παλιούς έβγαιναν ποιοτικά κρασιά.

Εκεί ανάμεσα στα πετρώματα, ανακαλύψαμε και ένα πετράδι! Ίσως να είναι μικρό ακόμα και ακατέργαστο, μπορείς όμως να διακρίνεις τις λαμπερές δυνατότητες που φυλάσσει, σαν ένα μικρό παιδί που μεγαλώνει σιγά σιγά. Το Volacus Wines είναι ο νέος βιολογικός αμπελώνας της Τήνου, μα πάνω απ’ όλα όμως, είναι ο Μιχάλης και η Ειρήνη! Τα δυο νέα παιδιά είναι η ψυχή του οινοποιείου, ο Μιχάλης προσφέρει πολύ προσωπική εργασία από το χρόνο του στα αμπέλια και για την Ειρήνη δεν υπάρχει καμία λεπτομέρεια, ακόμη και μικρή, που να μην αξίζει την προσοχή της!

Κάπως έτσι γεννήθηκε και η πρώτη Μαλαγουζία του Volacus Wines. Και δεν γεννήθηκε εύκολα! Τα σταφύλια φυτεύτηκαν το 2010 σε υψόμετρο 440 μέτρων και έκτασης περίπου 5 στρεμμάτων. Το τοπίο πραγματικά σου κόβει την ανάσα. Ανάμεσα στην άγρια ομορφιά, μεγάλοι και μικροί βράχοι τοποθετημένοι από τη φύση διάσπαρτα στο χώρο, προφυλάσσουν από τους συχνούς δυνατούς ανέμους του νησιού. Οι αμπελώνας είναι φυτεμένος σε επίπεδα, γεγονός που δυσκολεύει αρκετά τη φροντίδα και καλλιέργειά του.

wine

Μετά από 5 χρόνια φροντίδας είχε έρθει η ώρα τους να δείξουν τι αξίζουν, αν και ακολούθησαν πολλά πειράματα ακόμα μέχρι να φτάσουμε να μιλάμε για το θαυμάσιο αυτό κρασί που υπάρχει στις φιάλες. Περπατώντας ανάμεσα στα αμπέλια πήραμε και μια πρώτη γεύση από το θαυμάσιο χώρο γευσιγνωσίας που η Ειρήνη δημιουργεί στο χώρο του κτήματος, ανακατασκευάζοντας παλιά πέτρινα δωμάτια που υπήρχαν εκεί.

Η Μαλαγουζιά είναι ένα εξαιρετικό λευκό κρασί με ιδιαίτερη προσωπικότητα, πολύ διαφορετική από αυτές που δοκιμάζουμε στην ηπειρωτική Ελλάδα. Τα γρανιτένια εδάφη της περιοχής προσφέρουν μια αίσθηση ορυκτότητας, που προστίθενται ευχάριστα στην διακριτική κοφτερή οξύτητα. Διακριτικά αρώματα εσπεριδοειδών με νότες ροδάκινου στη μύτη συνοδεύουν σε μια ελαφριάς αίσθησης γλυκιά επίγευση.

Λόγω περιορισμένης παραγωγής θα το απολαύσετε σε εστιατόρια του νησιού. Αν και εκτός από τη Μαλαγουζιά ήδη περιμένουμε τα δυο μικρότερα αδερφάκια της να μεγαλώσουν, καθώς στους ιδιόκτητους αμπελώνες ο Μιχάλης έχει φυτέψει Ασύρτικο και Μαυροτράγανο.

Είναι η μονάχα αρχή μια υπέροχης ιστορίας!

Παρακαλώ επιβεβαιώστε εάν είστε ΑΝΩ των 18 ετών