Πολλές μέρες πριν τις γιορτές σκεφτόμαστε τις λιχουδιές που θα μας τέρψουν τα Χριστούγεννα. Μαζί με το κρύο και το χιόνι αν είμαστε τυχεροί, μας σκεπάζει και μια γλυκιά προσμονή για τις συνάξεις με φίλους με καλή διάθεση και ανταλλαγές ευχών και δώρων.
Τι σας προτείνουμε; Αν δεν έχετε στολίσει ακόμα το δέντρο των Χριστουγέννων, είναι ευκαιρία να καλέσετε τους φίλους σας, καθώς η γιορτινή ατμόσφαιρα δένει απόλυτα με τα ευγενή αρώματα του ροζέ ΡΟΕΣ που συνδυάζεται με άποψη με πολλά Χριστουγεννιάτικα καλούδια.
Το εξαιρετικό αυτό κρασί παράγεται από το οινοποιείο OINOTROPAI και αναπνέει στις ήρεμες πλαγιές της Μεσσηνίας μέχρι να στολίσει το τραπέζι μας. Η σκουρόχρωμη ρουμπινί απόχρωση, που φτιάχνει η ποικιλία του merlot, μαγνητίζει τα βλέμματα και η κομψότητα του συνόλου με την οποία στέκεται, δίνει αμέσως στο γεύμα τη γιορτινή ατμόσφαιρα που του ταιριάζει.
Με το άκουσμα δε του ανάγλυφου ήχου που σηματοδοτεί το άνοιγμα της φιάλης, το αίσθημα ότι βρισκόμαστε πλέον με δικούς μας ανθρώπους αναμειγνύεται με το ελαφρύ άρωμα του κρασιού και διαχέεται στην ατμόσφαιρα σαν να μοιράζομαστε όλοι μαζί ένα κοινό μυστικό.
Εδώ σας το παρουσιάζουμε με ένα χριστουγεννιάτικο πιάτο με αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς, πλούσιο σε ωμέγα 3 που «δένουν» απόλυτα με τα αντιοξειδωτικά του κρασιού. Η επιλογή αυτή μας έκανε πραγματικά να μη σηκώνουμε το κεφάλι παρά μόνο πιούμε από το υπέροχο κρασί μας. Η γεύση εξαιτίας της διάρκειας που έχει, έκανε το γεύμα ακόμα πιο απολαυστικό και θα το θυμόμαστε σίγουρα μέχρι τα επόμενα Χριστούγεννα. Όλα αυτά χάρις τους φίλους μας στο Wine Kingdom.
Τους ευχαριστούμε που για άλλη μία φορά μας ενέπνευσαν να μοιραστούμε μαζί σας χορτοφαγικές συνταγές με απλούς και ευχάριστους συνδυασμούς, πάντα χωρίς γλουτένη.
Υλικά για τη χορτοφαγική τάρτα κολοκύθας με ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα
175 γρ. κολοκύθα
150 γρ. γλυκοπατάτα
1 κρεμμύδι
200 γρ. κάστανα
80 γρ. καρύδι
2 κουτ. του γλυκού κύμινο
1 κουτ. του γλυκού μοσχοκάρυδο
1 λεμόνι
2 αυγά
80 γρ. κινόα
50 γρ. σταφίδα
50 γρ. κράνα
2 αποξηραμένα σύκα
1 κουτ. του γλυκού κουρκουμά
Προετοιμασία
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180ºC και αλείψτε τον πάτο της ταρτιέρας σας με λίγο ελαιόλαδο.
Καθαρίστε, αφαιρέστε τους σπόρους και ψιλοκόψτε την κολοκύθα σας, όπως και τη γλυκοπατάτα σας, σε κομμάτια του 1 εκατοστού και βάλτε τα σε 1 ταψί με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και μαύρο πιπέρι, ψήνοντας για 20-25 λεπτά.
Καθαρίστε κόψτε το κρεμμύδι σας. Κάντε το ίδιο με τα αποξηραμένα σύκα και τα κράνα και στη συνέχεια χτυπήστε με γουδοχέρι τα καρύδια σας.
Βράστε τα κάστανα ( ή πάρτε έτοιμα καθαρισμένα για ευκολία), καθαρίστε τα και κόψτε τα σε κομμάτια, όπως κάνατε με τα σύκα.
Σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά προσθέστε το κρεμμύδι σας για 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να γίνει πιο γλυκό. Έπειτα προσθέστε τον κουρκουμά, το κύμινο και το μοσχοκάρυδο, αφήστε τα μερικά λεπτά ακόμη και αφαιρέστε από τη φωτιά.
Βράστε την κινόα σας για περίπου 15 λεπτά, αφού την ξεπλύνετε καλά με πολύ νερό σε ένα σουρωτήρι τρίβοντας τους σπόρους και προσθέστε την, αφού κρυώσει, σε ένα μπολ με το καρύδι, τα αποξηραμένα φρούτα και τα κάστανα. Αφού χτυπήσετε τα αυγά με το μείγμα του κρεμμυδιού, προσθέστε τα και αυτά και ανακατέψτε.
Βγάλτε την κολοκύθα και τη γλυκοπατάτα από το φούρνο και λιώστε τη μισή ποσότητα με το πίσω μέρος του πιρουνιού σας, αφήνοντας την άλλη μισή σε κομμάτια. Προσθέστε τα και αυτά στο μείγμα σας, μαζί με το χυμό και λίγο ξύσμα λεμονιού.
Τοποθετήστε το αποτέλεσμα στην ταρτιέρα σας, απλώνοντας, και ψήστε για περίπου 30-35 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρώμα.
Τώρα είστε έτοιμοι να πιείτε «στην υγειά σας» λίγο κρασί ΡΟΕΣ και να απολαύσετε μια ιδιαίτερη βραδιά γευσιγνωσίας, όπου το κρασί και η τάρτα θα κάνουν… πάρτι στον ουρανίσκο.
Απο την Δέσποινα Μαρσέλου
Μπορείτε να βρείτε την συνταγή της μαζί με άλλες συμβουλές για διατροφή εδώ!
Αν σας άρεσε η συνταγή της Δέσποινας, μπορείτε να την συνδυάσετε με το Ροές από το οινοποιείο Οινότροπαι χρησιμοποιώντας τον κωδικό κουπονιού despoina και κερδίστε έκπτωση κατά την αγορά