Καλάθι

Ανακαλύπτοντας την Βόρεια Ελλάδα

Ημερομηνία

3 Δεκεμβρίου, 2019

Κατηγορία

Επίσκεψη

Κοινοποίηση

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Η πρώτη γνωριμία μας με την Οινοποιία Τσικρικώνη και τον Θοδωρή Τσικρικώνη  έγινε στον χώρο μας στην Νέα Σμύρνη. Αμέσως  μας  έκανε να νιώσουμε την αγάπη του για το ποιοτικό κρασί  και  τον ξεχωριστώ στόχο που έχει θέσει σαν οινοποιός παραγωγός  να διασώσει και να αναδείξει παλαιές ελληνικές ποικιλίες . Χαμογελαστός άνθρωπος με πολλές γνώσεις  στον τομέα του κρασιού και της οινοποιίας, ενισχυμένες από τις σχετικές σπουδές του τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, μας κίνησε αμέσως τον ενδιαφέρον.

Η  σύντομη διάρκεια του ταξιδιού του στην Αθήνα δεν μας άφησε να αναλύσουμε και να μάθουμε όλα αυτά που θέλαμε.

Πριν αναχωρήσει, μας προσκάλεσε στο Οινοποιείο  του στην Καβάλα και έτσι ανανεώσαμε το ραντεβού μας για εκεί καθώς όπως ήταν φυσικό  εκμεταλλευτήκαμε την πρόσκληση του και με την πρώτη ευκαιρία το επισκεφθήκαμε.

Κάτω από τον ορεινό όγκο του όρους Συμβόλου σε υψόμετρο έως 350 μέτρα και σε απόσταση μόλις 3 χιλιομέτρων από το Αιγαίο Πέλαγος, εκτείνεται ο ιδιόκτητος αμπελώνας της οικογενείας Τσικρικώνη.  Ο αμπελώνας έχει έκταση 100 στρεμμάτων και χωρίζεται σε 4 αμπελοτόπια. Ελληνικές ποικιλίες όπως το Ροζακί Καβάλας, το Ασύρτικο, η μαλαγουζιά, το μοσχάτο Σάμου και η μαλβαζιά και κοσμοπολίτικες όπως το merlot το cabernet sauvignon, το sauvignon blanc και το chardonnay στολίζουν τα πρέμνα του αμπελώνα. Η ιστορία του ξεκινάει την δεκαετία του 1950 όπου φυτεύτηκαν για πρώτη φορά τα πρώτα κλίματα. Η κατάλληλη υγρασία από την θάλασσα κατά την διάρκεια της ημέρας και οι ήπιοι άνεμοι του ορεινού όγκου κατά την διάρκεια της νύκτας, συνθέτουν το κατάλληλο κλίμα για το αμπέλι.

Βγαίνοντας από την κεντρική οδό άρχισε το υπέροχο ταξίδι στα οινοποιεία Τσικρικώνης.  Περνώντας μέσα από τα  αμπέλια της γηγενής ποικιλίας της Καβάλας ,ροζακί, μπαίνεις αμέσως στο κλίμα και στο terroir  της περιοχής ,με θεά στο τέλος του δρόμου το επιβλητικό Οινοποιείο της οικογενείας.

Στη είσοδο του οινοποιείου μας υποδέχτηκε ο Θοδωρής Τσικρικώνης  μαζί με το merlot του καθώς  ήταν στην διαδικασία τρύγου. Αμέσως μας έβαλε στο κλίμα, παρακολουθήσαμε τη διαδικασία του τρύγου στα διάφορα στάδιά της και μας επέτρεψε να βοηθήσουμε και εμείς λίγο μιας και αν δεν λερωθείς δεν θα μάθεις. Το οινοποιείο  βρίσκεται μέσα ένα παλαιό ελαιώνα , έκτασης 10 στρωμάτων  με χώρο υποδοχής και επεξεργασίας σταφυλιών,  χώρους οινοποίησης και εμφιάλωσης καθώς και ξεχωριστούς χώρους αποθήκευσης και παλαίωσης. Δίπλα στο οινοποιείο υπάρχει και το παραδοσιακό αποστακτήριο της οικογενείας οπού παράγεται τσίπουρο για ιδιωτική χρήση.

Μόλις  τελειώσαμε με το merlot,  οδηγηθήκαμε στον χώρο που βρίσκονται οι δεξαμενές του οινοποιείου και μας παρουσίασε την διαδικασία ζύμωσης της καινούργιας σοδειάς , με τα αρώματα των στέμφυλων από την κάθε ποικιλία να κάνουν πάρτι.  Πήγαμε στον χώρο παλαίωσης  των ερυθρών κρασιών και καταλήξαμε σε μια αίθουσα δοκιμής κρασιών του οινοποιείου, ζεστή και φιλόξενη, ιδανική για συζητήσεις, σαν αυτή που κάναμε και εμείς.

Στην επίσκεψη μας αυτή στο οινοποιείο της οικογενείας Τσικρικώνη,  μάθαμε για τις σπουδές του Θοδωρή Τσικρικώνη στην Γεωπονία και την Οινολογία στην Θεσσαλονίκη και στο Μπορντό της Γαλλίας.  Συνεχίσαμε την βόλτα μας σ τα αμπέλια του οινοποιείου και θαυμάσαμε  την ξεχωριστή τοποθεσία που έχει επιλέξει, με θεά το απέραντο γαλάζιο .Το  θαλασσινό αεράκι έρχεται να δροσίζει τα ζεστά βράδια του καλοκαιριού δίνοντας ένα πολύπλοκο  αρωματικό χαρακτήρα στα κρασιά. Διαπιστώσαμε με τα μάτια μας την αγάπη και το μεράκι του για το κρασί, αγάπη και μεράκι που μπορείς να τα μυρίσεις και να τα γευτείς και στα κρασία του.

Το οινοποιείο μίας τόσο φιλόξενης οικογένειας δεν θα μπορούσε να μην διαθέτει  ξενώνα, ένα  παλιό παραδοσιακό κτήριο πλήρως ανακαινισμένο που βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του χωριού Μυρτοφύτου. Εκεί ο επισκέπτης μπορεί επίσης να απολαύσει μια ήσυχη διαμονή, μέσα στο πράσινο και με θέα το Αιγαίο πέλαγος.

Η φιλοξενία του Θοδωρή δεν σταμάτησε όμως εκεί. Μας προσκάλεσε για φαγητό στην ταβέρνα της περιοχής συνοδεύοντας  τα τοπικά εδέσματα με το φανταστικό λευκό κρασί Οκτώ  (8), ένα δυναμικό blend sauvignon blanc- Ασύρτικο  με έντονα αρώματα τροπικών φρούτων και τραγανή οξύτητα.

Η Φιλοξενία του Θοδωρή ήταν εξαιρετική, και τον ευχαριστούμε θερμά!

Όποιος βρίσκεται στην περιοχή αξίζει να το επισκεφτεί!

Παρακαλώ επιβεβαιώστε εάν είστε ΑΝΩ των 18 ετών