Οινογνωσία! Το μόνο που πραγματικά χρειάζεσαι είναι η αγάπη σου για το κρασί και αρκετή όρεξη. Είμαστε σίγουροι ότι θα περάσεις υπέροχα, μιλάμε για κρασί – δεν υπάρχει plan B, αλλά σημειώνουμε τέσσερις κορυφαίες συμβουλές για να κάνεις την πρώτη σου φορά πραγματικά αξέχαστη!
1. Χρώμα
Λευκό, ροζέ και κόκκινο. Τι άλλο πρέπει να αναζητήσεις; Γύρε ελαφρά το ποτήρι σου πάνω σε μια λευκή επιφάνεια και παρατήρησε καλύτερα προσπαθώντας να αναπτύξεις λίγο περισσότερο τις αποχρώσεις που διακρίνεις. Oκ, δεν χρειάζεται να έχεις τον κατάλογο της Pantone δίπλα σου.
Σε γενικές γραμμές ένα κρασί μπορεί να έχει βαθύ ή πιο απαλό χρώμα. Αχυροκίτρινο, χρυσό, λεμονί, σομόν, τριανταφυλλένιο, πορφυρό, βυσσινό, γκρενά. Απλά βάλε λίγη φαντασία.
2. Πώς να μυρίζει
Εφόσον έχεις αφιερώσει λίγα λεπτά για να απολαύσεις το λαμπερό χρώμα του κρασιού σου στο ποτήρι, ξεκίνα με την οινογνωσία. Ο καλύτερος τρόπος για να αντιληφθείς τα αρώματα, είναι να περιστρέψεις το ποτήρι αρκετές φορές πριν πλησιάσεις τη μύτη σου. Το οξυγόνο απελευθερώνει τα εγκλωβισμένα στη κλειστή φιάλη αρώματα και σου δίνει τη δυνατότητα να διακρίνεις περισσότερα στοιχεία του μπουκέτου.
Ένα καλό παιχνίδι για να καταλάβεις τη διαφορά, είναι να μυρίσεις πριν την ανακίνηση και μετά από αυτή. Εύκολα θα διακρίνεις ότι τα αρωματικά στοιχεία έχουν ξεδιπλώσει το χαρακτήρα τους.
Δεν υπάρχει λάθος απάντηση σχετικά με το τι πρέπει να μυρίζει, μην φοβάσαι να πεις την γνώμη σου! Εμπιστεύσου τις αισθήσεις σου.
3. Δοκιμή
Ίσως παρατηρήσεις δίπλα σου άλλους δοκιμαστές να κάνουν ένα λεπτό θόρυβο που μοιάζει με γαργάρες καθώς δοκιμάζουν το κρασί. Αυτό είναι αποδεκτό, αλλά δεν είναι απαραίτητο. Ιδανικά στην οινογνωσία θα είσαι σε θέση να δοκιμάσεις το κρασί καλύτερα αν μπορείς να πάρεις στο στόμα σου και λίγο αέρα.
4. Να φτύνεις ή να μην φτύνεις;
Ή αλλιώς, “to be or not to be”. Αυτή είναι ίσως η σημαντικότερη αιτία άγχους / αμφιβολίας για τους αρχάριους σε μια οινογνωσία. Ίσως από τις πιο κλασικές ερωτήσεις για κάθε “πρωτάκι”. Υπό κανονικές συνθήκες η ενέργεια θεωρείται αγένεια και ίσως το ότι είναι αποδεκτή και απαραίτητη, μπορεί να φαίνεται παράξενο σε πολλούς ανθρώπους.
Σκέψου το όμως και αλλιώς. Σε μια γευσιγνωσία μπορεί να δοκιμάσεις για παράδειγμα δέκα ποτήρια κρασί. Εάν τα καταπιείς όλα ελπίζω να έχεις κανονίσει να γυρίσεις σπίτι με ταξί! Μετά τα πρώτα ποτήρια οι αισθήσεις σου δεν θα έχουν την ίδια απόδοση και δεν θα είσαι σε θέση να εκφέρεις σωστά άποψη. Για το λόγο αυτό οι περισσότεροι έμπειροι δοκιμαστές επιλέγουν να μην καταπίνουν πάντα ή ποτέ σε μια δοκιμή για να είναι σε θέση να ορίσουν πιο είναι το αγαπημένο τους κρασί στο τέλος της βραδιάς. Συνήθως στις περισσότερες εκδηλώσεις, υπάρχει ένα πτυελοδοχείο που θα σε βοηθήσει.
Εαν συνεχίζει να μην σου φαίνεται ελκυστικό, απλά πρόσεξε να έχεις φάει ένα καλό γεύμα πριν τις δοκιμές.
Πηγή: https://el.drinkedin.net/blog/405-top-4-wine-tasting-tips-for-beginners.html