Σαντορίνη Αγάπη μου (part1)

Η δύναμη μπορεί να γεννηθεί στα πιο απίθανα μέρη. Ίσως να οφείλεται σε καθαρή τύχη, όπως όταν βρίσκεσαι στο σωστό σημείο τη σωστή στιγμή, ή ακόμα στους ανθρώπους που βρίσκουν τον τρόπο να δαμάσουν μια ακατέργαστη ευκαιρία και να δώσουν στη γη μορφή και πνοή.

Όποια κι αν είναι η αλήθεια, η δύναμη κατάφερε και τρύπωσε σε εκείνο το μικρό ελληνικό καρβουνιασμένο νησάκι που μοιάζει με μισοφέγγαρο. Φάβα, λιαστές ντομάτες, μελιτζάνες και φυσικά υπέροχο κρασί μερικά από τα δώρα της. Η Σαντορίνη είναι ο κρυφός πόθος οποιουδήποτε οινόφιλου, όσο αφορά τα εγχώρια τουλάχιστον ύδατα και εμείς δεν αποτελούμε εξαίρεση του κανόνα καθώς θεωρούμε τους εαυτούς μας τυπικούς κρασοκατακτητές.

Τα επισκέψιμα οινοποιεία του νησιού είναι πάρα πολλά, καλό θα είναι να έχεις από πριν μια εικόνα για το που θέλεις να πας και γιατί όχι να έχεις κλείσει και μερικά ραντεβού. Δεν θα τα προλάβεις όλα. Δέξου το.

Το κρασί στη Σαντορίνη είναι πρώτο όνομα στη μαρκίζα, δεν είναι όμως καθόλου εύκολη υπόθεση. Υπάρχουν δυνατοί άνεμοι, υψηλές θερμοκρασίες την ημέρα ενώ τη νύχτα το κλίμα γίνεται κρύο και υγρό. Το έδαφος είναι πλούσιο σε μέταλλα, ενώ το αλμυρό θαλασσινό νερό εξατμίζεται και επηρεάζει το σταφύλι. Θα συναντήσουμε παλιά αμπέλια 150 έως 300 ετών καθώς η φυλλοξήρα δεν μπόρεσε να επιβιώσει στο νησί λόγω της φύσης του εδάφους και δεν άφησε ζημιά. Θα πιείς Ασύρτικο, Αθήρι, Αηδάνι, Μαυροτράγανο και Μανδηλαριά, γεννημένα σε κουλούρες για να μην σπάνε από τους ανέμους ή όρθια κλήματα.

Αρχή κάναμε από κάτι καινούργιο. Το Pure Santorini by VSV (volcanic slop vineyards) είναι μια υπέροχη ανακαινισμένη Canava (αποθήκη, οινοποιείο και σπίτι για τους παλιούς) στην αρχή της. Pure καθώς μιλάμε καθαρά για Σαντορίνη, δηλαδή Ασύρτικο. Είναι eco friendly και τα 150 ιδιόκτητα στρέμματα του οινοποιείου βρίσκονται στο Πύργο και στο Μεγαλοχώρι. Το Pure 2015, έχει μια παραγωγή περίπου 6,000 φιάλες ετησίως, ενώ γίνεται οινοποίηση για 14 μήνες σε τσιμεντένιες δεξαμενές και batonnage. H πολυπλοκότητα στη μύτη εντυπωσιάζει, γλυκό κίτρο, νότες από εσπεριδοειδή και τροπικά φρούτα, τονισμένη τραγανή οξύτητα, γεύση από lime και επίγευση σε αποχρώσεις ανανά.

Έπειτα χαράξαμε ρότα για κάτι παλιό. Αφού κάνεις πρώτα μια βόλτα από τα αμπέλια, τα γερμανικά κλειστά πιεστήρια και το χημείο, θα καταλήξεις στο ολοκαίνουργιο οινοποιείο του κτήματος Αργυρού που κερδίζει τις εντυπώσεις με την αρχιτεκτονική του. Εδώ πάρε το χρόνο σου. Το κτήμα ιδρύθηκε το 1903, ενώ σήμερα καλλιεργούνται 900 στρέμματα και ορισμένα συνεργαζόμενα.

Ξεκινάς με το τριανταφυλλένιο Atlantis Rose, blend Ασύρτικου Μανδηλαριάς, μοναδικά γλυκά αρώματα λουκουμιού και κόκκινων μικρών φρούτων, καλή οξύτητα και ρόδινη επίγευση. Ένα ροζέ που άνετα κάθεται πλάι σε φαγητό, μην το φοβηθείς. Μονοποικιλιακό Αηδάνι – σημείωσε ότι δεν θα το συναντήσεις συχνά μόνο του, από αμπέλια περίπου 30 ετών. Εμφανής η παρουσία της ορυκτότητας, βοτανικό με νότες πράσινου μήλου και γεύση από αχλάδι, μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Θα δοκιμάσεις τα Ασύρτικα της συλλογής, όπου έχεις επιλογές. Δεξαμενής μεταλλικό με νύξεις από εσπεριδοειδή, το κτήμα Αργυρού με ένα μικρό ποσοστό 20% περασμένο από βαρέλι – θα αφήσει στο τελείωμα την αίσθηση του καβουρδισμένου και το βαρελάτο Ασύρτικο, περασμένο για 6 μήνες από βαρέλια 4-5 χρήσης για διακριτική παρουσία του ξύλου με μέλι στη γεύση.

Σαντορίνη δίχως Vinsanto δεν υπάρχει, μην γελιόμαστε. Vinsanto 4 ετών (2010), 12 ετών (2002) και 20 (1994), από Ασύρτικο, Αηδάνι και Αθήρι. Καλής έντασης οξύτητα, αρχικά μέλι και βερίκοκο ενώ όσο προχωράς στη παλαίωση ανακαλύπτεις καραμέλα, σοκολάτα, πιο δεμένο σώμα και καβουρδισμένες νότες. Για το τελευταίο τα λόγια είναι περιττά.

Αν θα είχε γεύση ο ήλιος, θα ήταν κάπως έτσι.

Μαρίτα

Μαρίτα

Wine Writer

Λατρεύω να γελάω, να ερωτεύομαι, να χορεύω & να ζω σαν να μην υπάρχει αύριο. Είμαι πεισματάρα και επίμονη μέχρι τρέλας. Δεν το βάζω κάτω εύκολα, γιατί πιστεύω ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο αν το προσπαθήσουμε. Έχω αδυναμία στο χρώμα της μέντας, μια καλή ταινία, τις μακαρονάδες και το μεξικάνικο. Πιστεύω σε αυτό που είναι γραφτό να συμβεί και το περιμένω να εμφανιστεί ξαφνικά μπροστά μου. Είμαι κορίτσι των κόκκινων, αναπνέω για ένα καλό Ξινόμαυρο ή νησιώτικο Μαυροτράγανο, αλλά δεν μπορώ να αντισταθώ σε ένα ασυμβίβαστο Ασύρτικο.

Ανακαλύψτε μοναδικές ποικιλίες επιλεγμένες με αγάπη

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *