Κούλουμα με το #Winekingdom

Τα Κούλουμα είναι μια καλή ευκαιρία για να βγουν από την αφάνεια νηστίσιμοι μεζέδες, γλυκά και λιχουδιές που λείπουν από το καθημερινό τραπέζι. Θαλασσινά, όσπρια και λαχανικά πρωταγωνιστούν στις επιλογές μας γεμίζοντας ένα τραπέζι που μυρίζει Ελλάδα!

1.Λαγάνα, Ταραμοσαλάτα και Ελιές

Το ψωμί με την ωραία τραγανή κρούστα, που παρασκευάζεται παραδοσιακά χωρίς προζύμι, δε λείπει ποτέ από το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Ταιριάζει απόλυτα με ελιές και ταραμοσαλάτα.

Φτιάξτε τη δική σας ταραμοσαλάτα με λευκό ή κόκκινο ταραμά προσθέτοντας ψωμί ή πατάτα, κρεμμύδι ή σε κάποιες περιπτώσεις σκόρδο, αμύγδαλα, λεμόνι και λάδι επιλογής σας (ελαιόλαδο ή σπορέλαιο). Ανάλογα με την υφή που θέλετε να έχει, χτυπάτε τον ταραμά με τα υπόλοιπα υλικά στο μίξερ ή τον φτιάχνετε στο χέρι λιώνοντας τα υλικά απλά με ένα πιρούνι. Για να μην κόψει, προσθέτετε το λάδι σταδιακά. Αν πάραυτα κόψει, απλά ρίχνετε λίγο νεράκι και την ξαναχτυπάτε στο μίξερ. Για πιο γεμάτη γεύση, προτιμήστε ελαιόλαδο, για πιο ανάλαφρο αποτέλεσμα σπορέλαιο.

Η δική μας συνοδευτική πρόταση είναι:

1.Πάρος Λευκό Οινοποιείο Μωραίτη

2. Κτήμα Μουσών 9 Λευκό

2.Χταπόδι, καλαμαράκια και σουπιές

Κλασική καθαροδευτεριάτικη επιλογή είναι το χταποδάκι, πρόταση μοναδικής νοστιμιάς. Γίνεται πεντανόστιμο μαγειρευτό με λαχανικά, όπως μπάμιες ή πατάτες ή με κοφτό μακαρονάκι και σάλτσα ντομάτας. Στο φούρνο με μυρωδικά κλεισμένο σε λαδόκολα ή κρασάτο είναι μερικές προτάσεις για κλασικά γούστα, ενώ αν θέλετε να φανείτε πιο δημιουργικοί, δοκιμάστε το σε εκδοχή πηχτής.

Μαλάκια, όπως τα καλαμαράκια και οι σουπιές γίνονται εκλεκτοί μεζέδες. Όπως και να τα φτιάξετε, στη σχάρα, βραστά, ψητά, μαγειρευτά, τηγανητά ή γεμιστά με ποικιλία από μυρωδικά είναι απλά απολαυστικά. Προσοχή, μην το παρακάνετε στο χρόνο μαγειρέματος ειδικά αν τα φτιάξετε ψητά διότι γίνονται πολύ σκληρά αν παρα-μαγειρευτούν.

Η δική μας συνοδευτική πρόταση είναι:

Τα ψαρικά και μαλάκια συνδυάζονται εξαιρετικά με την λευκή Aiora από το Οινοποιείο Μοσχόπολις  και μετην Λυδία από το Οινοποιείο Κούκος στην Καλογριά Αχαΐας

  1. Γαρίδες και καραβίδες

Οι γαρίδες μέτριου μεγέθους είναι μια προσιτή επιλογή. Βραστές, ραντισμένες με μπόλικο λαδολέμονο, είναι ένας μεζές που δεν θα αφήσει κανέναν αδιάφορο. Τα μεγαλύτερα μεγέθη γαρίδας ή καραβίδας αποζητούν τη σχάρα αφού ψητά γίνονται πραγματικά πεντανόστιμα.  Προσοχή στο βράσιμο, ειδικά με τα μικρότερα μεγέθη που αν το παρακάνετε, θα τα ψάχνετε στην κατσαρόλα με… μικροσκόπιο.

Η δική μας συνοδευτική πρόταση είναι:

Συνδυάστε το πιάτο με την Ρομπόλα San Gerasimo, μοναδική κεφαλλονίτικη ποικιλία ή, για τους λάτρεις του ροζέ κρασιού, με το Merlot του Κτήματος Λαζαρίδη

  1. Σαλάτα με όσπρια

Φασόλια μαυρομάτικα (και όχι μόνο), ρεβίθια και φακές  γίνονται και πεντανόστιμες και θρεπτικές σαλάτες με πληθώρα λαχανικών και dressings να τις εμπλουτίζουν γευστικά.
Ντομάτα, πιπεριές, μπόλικο φρέσκο κρεμμυδάκι και μυρωδικά ταιριάζουν πολύ με τα όσπρια, ενώ για να «ντύσετε» τη σαλάτα σας, μια γενναιόδωρη ποσότητα λαδολέμονου είναι η καλύτερη επιλογή.

Η δική μας συνοδευτική πρόταση είναι:

Συνοδεύστε τη σαλάτα σας με ένα ξεχωριστό και πλούσιο στο στόμα oange κρασί, το Debina Respect του οινοποιείου Ζοίνος.

  1. Χαλβάς

Με πλούσια σουσαμένια γεύση, o χαλβάς από ταχίνι διεκδικεί επάξια τον τίτλο του πιο υγιεινού γλυκού. Είναι γνωστός και ως χαλβάς του μπακάλη επειδή παλαιότερα τον πουλούσαν σε παντοπωλεία, σήμερα όμως τα καταστήματα προσφέρουν χαλβά για όλα τα γούστα: από σκέτο, με αμύγδαλα ή με κακάο, μέχρι χωρίς ζάχαρη, με στέβια, με μαστίχα, με πολτό φρούτων, κ.ά.

Η δική μας συνοδευτική πρόταση είναι:

Ιδανική συνοδεία για τον χαλβά αποτελεί το γλυκό λευκό κρασί 9 από το Κτήμα Μουσών, βγάζοντας στοιχεία στο στόμα μελιού, φλούδας πορτοκαλιού και καραμέλας.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *