Κοτόπουλο φλωρεντίν από τη Ερμιόνη

Αυτή η περίοδος μας βρίσκει κάπου στη μέση, σε ένα ενδιάμεσο δωμάτιο μεταξύ χειμώνα και άνοιξης, που είναι άλλωστε και η αγαπημένη μου εποχή του χρόνου. Αισθάνομαι ότι δεν έχω προλάβει να επεξεργαστώ ακόμα όλα όσα συνέβησαν το προηγούμενο διάστημα, Άγιος Βαλεντίνος, Τσικνοπέμπτη και Καθαρά Δευτέρα, η κάθε μέρα ένας μοναδικός πειρασμός, όλα στρυμωγμένα μέσα σε μόλις μια εβδομάδα.

Όχι βέβαια ότι τις περιμέναμε για να εμπλουτίσουμε το γαστρονομικό μας πρόγραμμα, η αλήθεια είναι ότι ξεσηκωνόμαστε αρκετά εύκολα, ειδικά όταν αφορά τις μικρές μας αδυναμίες. Εκείνο που αγαπώ στις συγκεκριμένες ημέρες είναι το ταίριασμα των πιάτων με το κρασί, μιας και το διαφορετικό μενού εναλλάσσει τις επιλογές μας. Είναι η ίδια η διαδικασία της ανακάλυψης των συνδυασμών που καταφέρνει και μας μαγεύει.

Η πρόκληση για αυτό το μήνα ήταν το Μοσχοφίλερο από το οινοποιείο Οινωδός. Η Ερμιόνη απάντησε στο κάλεσμα μας με μια υπέροχη συνταγή κοτόπουλου φλωρεντίν, απίθανα γευστική και πλούσια σε χρώματα. Είναι αρκετά εύκολη στη εκτέλεση. Το τελευταίο το αναφέρω για τη περίπτωση που κάποιος λιγοψυχήσει, θεωρώντας ότι τα μαγειρικά του ταλέντα δεν ανταποκρίνονται.

Όπως θα φαντάζεστε πήρε το όνομά της από την ιταλική Φλωρεντία. Πιο συγκεκριμένα χρησιμοποιούμε τον όρο για συνταγές που έχουν ως βάση τους το σπανάκι.
Το Μοσχοφίλερο έχει φρεσκάδα, τραγανή οξύτητα και παιχνιδιάρικα αρώματα εσπεριδοειδών. Θα το χρησιμοποιήσουμε και για την εκτέλεση της συνταγής!

Προετοιμασία: 10’

Ψήσιμο: 40’

Μαγείρεμα: 20’

Μερίδες: 4

Υλικά

Για το κοτόπουλο:

3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

4 φιλέτα κοτόπουλο

αλάτι, πιπέρι

Για το σπανάκι:

2 κουταλιές της σούπας βούτυρο

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

300 γραμμ. φύλλα σπανακιού (φρέσκο, όχι κατεψυγμένο)

125 ml μοσχοφίλερο Οινωδός

200 ml ξινή κρέμα

2 κουταλιές της σούπας παρμεζάνα τριμμένη

αλάτι, πιπέρι

λίγα ντοματίνια ψιλοκομμένα

Εκτέλεση

1.Ετοιμάζουμε πρώτα το κοτόπουλο. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι.
2.Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο από όλες τις πλευρές και το ψήνουμε για 30-40’. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος το γυρίζουμε μία φορά.
3.Παράλληλα ετοιμάζουμε το σπανάκι. Λιώνουμε πρώτα το βούτυρο σε μέτρια θερμοκρασία.Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε για 2-3’, μέχρι να γίνει διάφανο.
4.Κατόπιν ρίχνουμε το σπανάκι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 3-4’, μέχρι να μαλακώσει και να μειωθεί ο όγκος του.
5.Προσθέτουμε το κρασί.
6.Ρίχνουμε σταδιακά την ξινή κρέμα, την παρμεζάνα, αλάτι και πιπέρι.
7.Μαγειρεύουμε το σπανάκι για 5-6’ ακόμα, μέχρι να πυκνώσει ελαφρά η σάλτσα.
8.Σερβίρουμε το κοτόπουλο με το σπανάκι και τη σάλτσα, γαρνιρισμένο με ψιλοκομμένα ντοματίνια.

Αν σας άρεσε η συνταγή της Ερμιόνης, μπορείτε να την συνδυάσετε με το Μοσχοφίλερο από το οινοποιείο Οινωδός χρησιμοποιώντας τον κωδικό κουπονιού ermioni και κερδίστε έκπτωση κατά την αγορά

Ανακαλύψτε μοναδικές ποικιλίες επιλεγμένες με αγάπη

Μπείτε στο κελάρι μας

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *