Άτι & Τάρτα πατάτας με γιαούρτι και τυριά

Για το λευκό Άτι θέλαμε κάτι υπέροχο. Η λατρεμένη ανακάλυψη της χρονιάς, ένα μοναδικό πάντρεμα Ασύρτικου Μαλαγουζιάς, που σχεδόν έχει εξαφανίσει ολόκληρη τη φετινή σοδειά. Άλλωστε είναι και η πρώτη μας συνταγή επιστροφής με την αγαπημένη μου Ερμιόνη και είχαμε πολύ όρεξη, κέφι και αγάπη.

Η τάρτα πατάτας είναι πεντανόστιμη, λαχταριστή και αφράτη, μετατρέποντας τη κουζίνα σου σε ένα πάρτυ χρωμάτων και αρωμάτων. Τα τυράκια της συνταγής παντρεμένα με το γιαούρτι, ταιριάζουν υπέροχα με το λευκό κρασί του οινοποιείου Αργυράκη, με μέτριο + σώμα και την καλής έντασης οξύτητα του. Εάν περιμένεις κόσμο, θα απογειώσει το τραπέζι σου και θα ανανεώσει μια ήσυχη βραδιά στο σπίτι.

Η Ερμιόνη άλλωστε δοκιμάζει και τροποποιεί όλες τις συνταγές έως ότου περάσουν το τελικό τεστ από τις δυο γλυκύτατες κορούλες της. Τώρα ξέρεις ότι είναι σίγουρα νόστιμη!

Υλικά

Για τη ζύμη:

350 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

200 γραμμ. βούτυρο κρύο, κομμένο σε κυβάκια

1 πρέζα αλάτι

8 κουταλιές της σούπας νερό παγωμένο

180 γραμμ. γραβιέρα τριμμένη

Για τη γέμιση:

7 πατάτες μεσαίου μεγέθους, καθαρισμένες και πλυμένες

λίγο πιπέρι

200 γραμμ. κεφαλοτύρι τριμμένο

120 γραμμ. πεκορίνο τριμμένο

400 γραμμ. γιαούρτι στραγγιστό (χρησιμοποίησα με 2% λιπαρά)

Εκτέλεση:

  1. Ετοιμάζουμε πρώτα τη ζύμη. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το βούτυρο και το αλάτι και τα δουλεύουμε με το γάντζο.
  2. Προσθέτουμε το νερό και κατόπιν τη γραβιέρα και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να σχηματιστεί μια μπάλα που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου. Την τυλίγουμε με διαφανή μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο για 30’.
  3. Εντωμεταξύ βράζουμε τις πατάτες σε άφθονο αλατισμένο νερό για 20’ περίπου, μέχρι να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε και τις λιώνουμε με ένα πιρούνι.
  4. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200 βαθμούς με αντιστάσεις και βουτυρώνουμε καλά μία στρογγυλή φόρμα με διάμετρο 26 εκ.
  5. Προσθέτουμε στις πατάτες το γιαούρτι, το κεφαλοτύρι, 100 γραμμ. πεκορίνο και λίγο πιπέρι. Δουλεύουμε το μίγμα με το πιρούνι, να ενωθούν τα υλικά.
  6. Απλώνουμε λίγο αλεύρι στον πάγκο εργασίας μας. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγουμε σε φύλλο με πάχος 3-4 χιλ. Θέλουμε η διάσταση του να είναι τέτοια που να καλύψει τον πάτο και τα πλαϊνά τοιχώματα της φόρμας. Απλώνουμε ομοιόμορφα το φύλλο μέσα στη φόρμα και από πάνω ρίχνουμε τη γέμιση. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με το υπόλοιπο πεκορίνο.
  7. Ψήνουμε την τάρτα στο κατώτερο ⅓ του φούρνου για 50-60’, μέχρι να ροδίσει όμορφα η επιφάνεια. Την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά για να μπορούμε να την κόψουμε.

Αν σας άρεσε η συνταγή της Ερμιόνης, μπορείτε να την συνδυάσετε με το Ατι χρησιμοποιώντας τον κωδικό κουπονιού ermioni και κερδίστε έκπτωση κατά την αγορά

Ανακαλύψτε μοναδικές ποικιλίες επιλεγμένες με αγάπη

 Δες περισσότερες συνταγές εδώ!

Βιδιανό Ζαχαριουδάκη παρέα με ριζότο μανιταριών & κολοκύθα

Γενικά δεν χρειάζομαι καμία δικαιολογία για να μαγειρέψω ζυμαρικά. Όποιος αγνοεί ότι το να σταθεί ανάμεσα σε εμένα και ένα βαθύ πιάτο μακαρόνια είναι πραγματικά το ποιο χαζό πράγμα μπορούσε να κάνει, είναι άξιος της τύχης του. Εάν όμως υπάρχει λόγος, όπως για...

Μπρουσκέτα με κοτόπουλο παρέα με Λυκόπετρα

Και όμως ακόμα και αν κάποια στιγμή σου φαινόταν τόσο μακρινό, έφτασε η περίοδος όπου οι διακοπές δεν είναι μονάχα μια λέξη αλλά πραγματικότητα! Τα κλεφτά σαββατοκύριακα σε αλμυρές αμμουδιές αφήνουν τις λαμπερές ακτίνες της ανεμελιάς να εισχωρήσουν στις καθημερινές...

Ιστορίες Μακαρονάδας για ένα ροζέ κρασί

Αν μπορούσα να φτιάξω μια πυραμίδα με τις καταχρήσεις από την κατά τα άλλα προσεγμένη και ισορροπημένη διατροφή μας – υπαρκτή όσο και οι ροζ ιπτάμενοι ελέφαντες – θα πρέπει να είχε το μέγεθος της Πυραμίδας του Χέοπα. Οι εμπεριστατωμένες μελέτες που διεξήχθησαν την...

Ροζέ κρασί στο φαγητό, παραμυθένιοι συνδυασμοί

Το ροζέ είναι ίσως συνώνυμο της ανοιξιάτικης ή καλοκαιρινής μας διάθεσης, αν και για τους φανατικούς της κατηγορίας είναι ένα κρασί γεννημένο για όλο το έτος. Όσο αφορά τον στόχο του κάθε κρασιού που σέβεται τον εαυτό του, να κατακτήσει δηλαδή την οινική προτίμηση, το...

Galette με ντοματίνια, ξινομυζήθρα & φέτα

Η άνοιξη φέρνει αλλαγές και όχι μονάχα στη διάθεση μας, αλλά σε εκείνα τα μεγάλα πρακτικά θέματα που θα σε αναγκάζουν να σηκώσεις μανίκια. Ξέρεις τι εννοώ. Χαλιά, ρούχα, παπούτσια και ίσως μια γενική στο σπίτι, έτσι για να καλωσορίσεις τη νέα σεζόν. Μην αγχώνεσαι στη...

5 εκπληκτικοί συνδυασμοί πίτσας και κρασιού!

Στην μεγάλη αυτοκρατορία του junk food, η πίτσα για εμένα είναι ότι και η Ντενέρις Ταργκάριεν για το Game of Thrones! Το δυνατό φαβορί διεκδικεί το νόμιμο δικαίωμα της στο γαστρονομικό Iron Throne με μια πληθώρα παραλογών που καταφέρνει να καλύψει όλα τα γούστα,...

Ρομπόλα Κεφαλονίας & Στριφτή Τυρόπιτα

Το γνωρίζω ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλάμε για διακοπές. Μόλις ο ανοιξιάτικος ήλιος κάνει τις πρώτες του χλιαρές επισκέψεις, μην μπορώντας να αποφασίσει ακόμα αν θέλει να μείνει ή όχι, εμείς ξεχυνόμαστε στις παραλίες. Μην μου πεις ότι δεν βγήκες βολτούλα τη...

Pinot Noir κτήματος Αργυρίου με πιπεράτο φιλέτο

  Είναι φανερό πως αγαπάμε πολύ το κρασί. Αυτό που ίσως δεν είχαμε αναφέρει είναι ότι λατρεύουμετη μαγειρική! Όπως το βλέπω, υπάρχουν δυο τρόποι που μπορεί να δουλέψει ένας συνδυασμός φαγητού με κρασί.Να αποφασίσεις το φαγητό και να διαλέξεις ένα κρασί που θα...

Μοσχοφίλερο & κοτόπουλο φλωρεντίν

Αυτή η περίοδος μας βρίσκει κάπου στη μέση, σε ένα ενδιάμεσο δωμάτιο μεταξύ χειμώνα και άνοιξης, που είναι άλλωστε και η αγαπημένη μου εποχή του χρόνου. Αισθάνομαι ότι δεν έχω προλάβει να επεξεργαστώ ακόμα όλα όσα συνέβησαν το προηγούμενο διάστημα, Άγιος Βαλεντίνος,...

Αγιωργίτικο & Μπέργκερ με χαλούμι και ντοματίνια

To Αγιωργίτικο είναι η ελληνική ερυθρή ποικιλία που θα διαλέγαμε με κλειστά τα μάτια. Το σημείο μηδέν! Για μένα είναι κάτι σαν τις ελληνικές ταινίες που προβάλλονται ακόμα και σήμερα στη τηλεόραση. Κλασικό μα αγαπημένο. Ακόμα και αν αλλάξεις κανάλι, σίγουρα θα ρίξεις...
Σχόλια

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *